Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologically active compounds contained in grape pomace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A84328" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:84328 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1433" target="_blank" >https://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1433</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1433" target="_blank" >10.5219/1433</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biologically active compounds contained in grape pomace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A healthy lifestyle and gastronomic trends based on traditional and local foods accompanied by waste-free technologies are currently in the primary focus. One of the raw materials with properties in alignment with such requirements is grape pomace. This paper evaluates the antioxidant activity of grape pomace (which is homogenized into a brown powder) and selected commonly available commercial flours, wheat bread, rye plain, and rye whole grain flour, using DPPH (2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate) and total polyphenol content method, where was used Folin-Ciocalteaure agent and then it was determined by spectrophotometric method (the measure of absorbance). The total amount of polyphenols in grape pomace was measured of 47,94 mg GAE.g-1, but the value 0,27 mg GAE.g-1 was measured in wheat bread flour. Grape pomace performed the antioxidant activity of 57,45 mg AAE.g-1, whereas wheat bread flour of only 0,21 mg AAE.g-1 Compared to selected commercial flours, the total amount of polyphenols in

  • Název v anglickém jazyce

    Biologically active compounds contained in grape pomace

  • Popis výsledku anglicky

    A healthy lifestyle and gastronomic trends based on traditional and local foods accompanied by waste-free technologies are currently in the primary focus. One of the raw materials with properties in alignment with such requirements is grape pomace. This paper evaluates the antioxidant activity of grape pomace (which is homogenized into a brown powder) and selected commonly available commercial flours, wheat bread, rye plain, and rye whole grain flour, using DPPH (2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate) and total polyphenol content method, where was used Folin-Ciocalteaure agent and then it was determined by spectrophotometric method (the measure of absorbance). The total amount of polyphenols in grape pomace was measured of 47,94 mg GAE.g-1, but the value 0,27 mg GAE.g-1 was measured in wheat bread flour. Grape pomace performed the antioxidant activity of 57,45 mg AAE.g-1, whereas wheat bread flour of only 0,21 mg AAE.g-1 Compared to selected commercial flours, the total amount of polyphenols in

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

    1338-0230

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    october

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    854-861

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85095614632