Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zinc Biofortification in Food Crops Could Alleviate the Zinc Malnutrition in Human Health

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A88622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:88622 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/26/12/3509/htm" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/26/12/3509/htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules26123509" target="_blank" >10.3390/molecules26123509</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Zinc Biofortification in Food Crops Could Alleviate the Zinc Malnutrition in Human Health

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Micronutrient malnutrition is a global health issue and needs immediate attention. Over two billion people across the globe suffer from micronutrient malnutrition. The widespread zinc deficiency in soils, poor zinc intake by humans in their diet, low bioavailability, and health consequences has led the research community to think of an economic as well as sustainable strategy for the alleviation of zinc deficiency. Strategies like fortification and diet supplements, though effective, are not economical and most people in low income countries cannot afford them, and they are the most vulnerable to zinc deficiency. In this regard, the biofortification of staple food crops with zinc has been considered a useful strategy. An agronomic biofortification approach that uses crop fertilization with zinc based fertilizers at the appropriate time to ensure grain zinc enrichment has been found to be cost effective, easy to practice, and efficient. Genetic biofortification, though time consuming, is also highly e

  • Název v anglickém jazyce

    Zinc Biofortification in Food Crops Could Alleviate the Zinc Malnutrition in Human Health

  • Popis výsledku anglicky

    Micronutrient malnutrition is a global health issue and needs immediate attention. Over two billion people across the globe suffer from micronutrient malnutrition. The widespread zinc deficiency in soils, poor zinc intake by humans in their diet, low bioavailability, and health consequences has led the research community to think of an economic as well as sustainable strategy for the alleviation of zinc deficiency. Strategies like fortification and diet supplements, though effective, are not economical and most people in low income countries cannot afford them, and they are the most vulnerable to zinc deficiency. In this regard, the biofortification of staple food crops with zinc has been considered a useful strategy. An agronomic biofortification approach that uses crop fertilization with zinc based fertilizers at the appropriate time to ensure grain zinc enrichment has been found to be cost effective, easy to practice, and efficient. Genetic biofortification, though time consuming, is also highly e

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

    1420-3049

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1-17

  • Kód UT WoS článku

    000666445800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85108317412