Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Periodická zpráva ke grantu QK1910046 za rok 2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A88735" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:88735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce. Periodická zpráva ke grantu QK1910046 za rok 2021
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu roku 2021 probíhalo v rámci polních pokusů, realizovaných v ekologickém a/či konvenčním systému pěstování 5 řešitelských pracovišť (VÚRV, v.v.i., ČZU v Praze, JU České Budějovice, fy Hodan Soběkury a Pro Bio Velké Hostěrádky) ověřování technologie pěstování pšenice ve směsné kultuře (mezidruhové směsi pšenice s vybranými leguminózami a meziodrůdové směsi pšenice), za použití dvou způsobů založení porostu - setí ob řádek (row-by-row) a výsev směsi. Součástí pokusů bylo hodnocení přísevů jarních leguminóz do porostu ozimé pšenice, hodnocení vybraných obsahových látek v půdě a v rostlinách, hodnocení porostů v průběhu vegetace, hodnocení produkčních parametrů a jakostní hodnocení sklizené pšenice. Současně byly na podzim 2021 založeny podle stejné metodiky pokusy s ozimou pšenicí pro sklizeň v roce 2022.
Název v anglickém jazyce
Common wheat cultivation in mixed cultures with the aim to optimize the soil nutrition status, erosion protection, stabilization of yield and production. Periodical report to research project QK1910046 per year 2021
Popis výsledku anglicky
During the year 2021 was realised in frame of the field trials, conducted in organic and/or conventional cropping systems of 5 participating institutes (Crop Research Institute Prague, Czech University of Life Sciences Prague, University of South Bohemia in České Budějovice, firm Hodan in Soběkury and company Pro Bio in velké Hostěrádky) testing of cropping technology of wheat cultivated in mixed cultures (mixtures of wheat with selected legumes and mixtures of different wheat cultivars), in two systems of the stand formation - sowing row-by-row and sowing of mixture. The experiments focused on evaluation of the content of selected matters in plants and soil, evaluation of the stands during vegetation, evaluation of production parameters and quality evaluation of harvested wheat. Contemporarly, winter wheat stands were sown for harvest in 2022.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
69
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
NAZV (MZe)
Verze
—