Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carcass characteristics and breast meat quality in fast-, medium- and slow-growing chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91281" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91281 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/91_2022-CJAS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/91_2022-CJAS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/91/2022-CJAS" target="_blank" >10.17221/91/2022-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Carcass characteristics and breast meat quality in fast-, medium- and slow-growing chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to compare carcass characteristics and meat quality of fast (Ross 308), medium (Hubbard JA757) and slow growing (ISA Dual) chickens (n = 1 980). When the chickens reached an average live weight of 2 kg, 40 birds (males to females, 1 : 1) of each genotype were randomly selected and slaughtered for carcass analysis. Pectoralis major (PM) muscle samples were taken to determine the physical and chemical parameters of the meat quality. The fast and medium growing genotypes had higher (+3,24% and +3,84%, respectively) dressing out percentages than the slow grow ing chickens. As expected, the breast percentage significantly decreased in the order of fast growth medium growth slow growth. The abdominal fat percentage was the lowest in Ross 308 chickens, but the abdominal fat percentage in JA757 and ISA Dual chickens did not differ. For edible organs, fast and medium growing chickens had heavier hearts and livers than slow growing chickens. In contrast, ISA Dual chickens showe

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass characteristics and breast meat quality in fast-, medium- and slow-growing chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare carcass characteristics and meat quality of fast (Ross 308), medium (Hubbard JA757) and slow growing (ISA Dual) chickens (n = 1 980). When the chickens reached an average live weight of 2 kg, 40 birds (males to females, 1 : 1) of each genotype were randomly selected and slaughtered for carcass analysis. Pectoralis major (PM) muscle samples were taken to determine the physical and chemical parameters of the meat quality. The fast and medium growing genotypes had higher (+3,24% and +3,84%, respectively) dressing out percentages than the slow grow ing chickens. As expected, the breast percentage significantly decreased in the order of fast growth medium growth slow growth. The abdominal fat percentage was the lowest in Ross 308 chickens, but the abdominal fat percentage in JA757 and ISA Dual chickens did not differ. For edible organs, fast and medium growing chickens had heavier hearts and livers than slow growing chickens. In contrast, ISA Dual chickens showe

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

    1805-9309

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    286-294

  • Kód UT WoS článku

    000828827400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85142860629