Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Consumer evaluation of meat quality from barrows, immunocastrates and boars in six countries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A91808" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:91808 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731122000027" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731122000027</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.animal.2022.100455" target="_blank" >10.1016/j.animal.2022.100455</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Consumer evaluation of meat quality from barrows, immunocastrates and boars in six countries

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The practice of surgical castration of piglets and its alternatives is still under debate. Production of boars may impair meat quality due to boar taint and reduced tenderness compared to meat from surgically castrated male pigs, while immunocastration reduces boar taint and may improve meat quality but seems to be less accepted by the pig chain. In this study, we aimed to evaluate the consumers sensory appreciation of meat from barrows BAs, immunocastrates ICs and boars BOs in six European countries, taking into account the selection of tainted carcass and consumers appreciation of boar taint. Loin chops of 30 BAs, 30 ICs and 30 BOs were evaluated by 752 consumers in six countries Belgium, Czech Republic, Poland, Portugal, Romania and Spain. Consumers rated odour, flavour, tenderness, juiciness, overall liking and willingness to buy and sensitivity to and liking of androstenone AND and liking of skatole SKA was also tested. In each of the six countries, consumers liked the odour of the BO samples le

  • Název v anglickém jazyce

    Consumer evaluation of meat quality from barrows, immunocastrates and boars in six countries

  • Popis výsledku anglicky

    The practice of surgical castration of piglets and its alternatives is still under debate. Production of boars may impair meat quality due to boar taint and reduced tenderness compared to meat from surgically castrated male pigs, while immunocastration reduces boar taint and may improve meat quality but seems to be less accepted by the pig chain. In this study, we aimed to evaluate the consumers sensory appreciation of meat from barrows BAs, immunocastrates ICs and boars BOs in six European countries, taking into account the selection of tainted carcass and consumers appreciation of boar taint. Loin chops of 30 BAs, 30 ICs and 30 BOs were evaluated by 752 consumers in six countries Belgium, Czech Republic, Poland, Portugal, Romania and Spain. Consumers rated odour, flavour, tenderness, juiciness, overall liking and willingness to buy and sensitivity to and liking of androstenone AND and liking of skatole SKA was also tested. In each of the six countries, consumers liked the odour of the BO samples le

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animal

  • ISSN

    1751-7311

  • e-ISSN

    1751-732X

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Kód UT WoS článku

    000798133800016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85124598597