Technologie sklizně a konzervace kukuřice a využitím metod precizního farmaření
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92040" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/publikace/technologie-sklizne-a-konzervace-kukurice-s-vyuzitim-metod-precizniho-farmareni" target="_blank" >https://vuzv.cz/publikace/technologie-sklizne-a-konzervace-kukurice-s-vyuzitim-metod-precizniho-farmareni</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie sklizně a konzervace kukuřice a využitím metod precizního farmaření
Popis výsledku v původním jazyce
Technologie sklizně a konzervace kukuřice s využitím metod precizního farmaření je pro farmáře velkou výzvou. Efektivně mohou odhadnout vhodnou dobu sklizně kukuřice. Z naměřených výživných hodnot kukuřice přímo na poli mohou nejenom plánovat využití krmiv ve výživě skotu, ale i operativně ovlivňovat aplikaci silážních přípravků. U hotových siláží mohou zjistit nejenom výživnou hodnotu, ale s využitím nového softwaru i potenciální produkci mléka z hektaru nebo z jednotky sušiny. Multi a hyperspektrálním snímáním pozemků a porostů lze zjistit jejich stav a podle toho cíleně aplikovat hnojiva či přípravky na ochranu rostlin, predikovat problémy, a hlavně včas zasáhnout a učinit nápravu, zejména pokud je problém v počátcích.
Název v anglickém jazyce
Maize harvesting and conservation technology using precision farming methods
Popis výsledku anglicky
The technology of harvesting and conservation of maize using precision farming methods is a big challenge for farmers. They can effectively estimate the appropriate time to harvest corn. From the measured nutritional values of corn directly in the field, they can not only plan the use of fodder in cattle nutrition, but also operatively influence the application of silage products. With finished silages, they can determine not only the nutritional value, but also the potential milk production per hectare or unit of dry matter with the use of new software. Multi- and hyperspectral sensing of plots and stands can be used to determine their condition and, accordingly, apply fertilizers or plant protection products in a targeted manner, predict problems, and above all, intervene in time and make corrections, especially if the problem is in its early stages.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
OT/VÚŽV/03/2022
Číselná identifikace
—
Technické parametry
0T/VÚŽV/03/2022Předložená technologie sklizně a konzervace kukuřice, ověřená vybraným uživatelem, bude využívat výsledky stanovení NIR hlavně mokrou cestou (v původní sušině, in situ), softwaru pro zpracování výsledků z laboratoře a výsledky z experimentů přímo v praxi. Výsledky jsou volně k dispozici chovatelským svazům, příslušným pedagogům zemědělských univerzit a pracovníkům zemědělských podniků. Původce výsledku: VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Technologie sklizně a konzervace kukuřice s využitím metod precizního farmaření. Autoři: LOUČKA, Radko, JAMBOR, Václav, NEDĚLNÍK, Jan, JANČÍK, Filip, KUBELKOVÁ, Petra, TYROLOVÁ, Yvona, VÝBORNÁ, Alena, HOMOLKA, Petr a LANG, Jaroslav.. Česká republika. Ověřená technologie OT/VÚŽV/03/2022. 2022-03-29., zástupcem autorského týmu je Ing. Radko Loučka, CSc. - loucka.radko@vuzv.cz
Ekonomické parametry
úspora nákladů, efektivnější měření - s přístrojem AgriNIR se za stejnou cenu udělá mnohem více měření, než klasickou mokrou chemií. Stanovení výživných hodnot TMR tak je mnohem levnější. Čím častěji se měření dělá, tím více se mlhou skutečné požadavky zvířat na příjem sušiny TMR blížit těm vypočítaným. To v praxi znamená, že se zlepší užitkovost a zdraví zvířat.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Praha Uhříněves (VÚŽV)
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/publikace/technologie-sklizne-a-konzervace-kukurice-s-vyuzitim-metod-precizniho-farmareni