Abscisic Acid: Role in Fruit Development and Ripening
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92652" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92652 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2022.817500" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2022.817500</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3389/fpls.2022.817500" target="_blank" >10.3389/fpls.2022.817500</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Abscisic Acid: Role in Fruit Development and Ripening
Popis výsledku v původním jazyce
Abscisic acid (ABA) is a plant growth regulator known for its functions, especially in seed maturation, seed dormancy, adaptive responses to biotic and abiotic stresses, and leaf and bud abscission. ABA activity is governed by multiple regulatory pathways that control ABA biosynthesis, signal transduction, and transport. The transport of the ABA signaling molecule occurs from the shoot (site of synthesis) to the fruit (site of action), where ABA receptors decode information as fruit maturation begins and is significantly promoted. The maximum amount of ABA is exported by the phloem from developing fruits during seed formation and initiation of fruit expansion. In the later stages of fruit ripening, ABA export from the phloem decreases significantly, leading to an accumulation of ABA in ripening fruit. Fruit growth, ripening, and senescence are under the control of ABA, and the mechanisms governing these processes are still unfolding. During the fruit ripening phase, interactions between ABA and ethyl
Název v anglickém jazyce
Abscisic Acid: Role in Fruit Development and Ripening
Popis výsledku anglicky
Abscisic acid (ABA) is a plant growth regulator known for its functions, especially in seed maturation, seed dormancy, adaptive responses to biotic and abiotic stresses, and leaf and bud abscission. ABA activity is governed by multiple regulatory pathways that control ABA biosynthesis, signal transduction, and transport. The transport of the ABA signaling molecule occurs from the shoot (site of synthesis) to the fruit (site of action), where ABA receptors decode information as fruit maturation begins and is significantly promoted. The maximum amount of ABA is exported by the phloem from developing fruits during seed formation and initiation of fruit expansion. In the later stages of fruit ripening, ABA export from the phloem decreases significantly, leading to an accumulation of ABA in ripening fruit. Fruit growth, ripening, and senescence are under the control of ABA, and the mechanisms governing these processes are still unfolding. During the fruit ripening phase, interactions between ABA and ethyl
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Frontiers in Plant Science
ISSN
1664-462X
e-ISSN
1664-462X
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
May
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
20
Strana od-do
1-20
Kód UT WoS článku
000804399300001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85130714386