Health risk and quality assessment of vegetables cultivated on soils from a heavily polluted old mining area
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A94801" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:94801 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/2305-6304/11/7/583" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2305-6304/11/7/583</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/toxics11070583" target="_blank" >10.3390/toxics11070583</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Health risk and quality assessment of vegetables cultivated on soils from a heavily polluted old mining area
Popis výsledku v původním jazyce
Three garden vegetables, radish, carrot and lettuce, were cultivated in a pot experiment using two soils polluted mainly by Cd, Zn, Pb and Cr. The results showed that lettuce absorbed the highest amounts of toxic elements, except Pb, which was higher in radish. Changes in macronutrient contents in edible parts were not found, except for S. A higher total free amino acids (fAAs) accumulation was shown in all vegetables in more contaminated soil, with the highest fAA content being in radish. Risk to human health was characterized using the target hazard quotient and total hazard index. The cumulative effect of the consumption of vegetables showed possible non-carcinogenic health effects for lettuce and carrot. The carcinogenic risk of toxic elements decreased in the order Cd - Cr - Pb. These values showed a carcinogenic risk from the consumption of lettuce and carrot.
Název v anglickém jazyce
Health risk and quality assessment of vegetables cultivated on soils from a heavily polluted old mining area
Popis výsledku anglicky
Three garden vegetables, radish, carrot and lettuce, were cultivated in a pot experiment using two soils polluted mainly by Cd, Zn, Pb and Cr. The results showed that lettuce absorbed the highest amounts of toxic elements, except Pb, which was higher in radish. Changes in macronutrient contents in edible parts were not found, except for S. A higher total free amino acids (fAAs) accumulation was shown in all vegetables in more contaminated soil, with the highest fAA content being in radish. Risk to human health was characterized using the target hazard quotient and total hazard index. The cumulative effect of the consumption of vegetables showed possible non-carcinogenic health effects for lettuce and carrot. The carcinogenic risk of toxic elements decreased in the order Cd - Cr - Pb. These values showed a carcinogenic risk from the consumption of lettuce and carrot.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000845" target="_blank" >EF16_019/0000845: Centrum pro studium vzniku a transformací nutričně významných látek v potravním řetězci v interakci s potenciálně rizikovými látkami antropogenního původu: komplexní posouzení rizika kontaminace půdy pro kvalitu zemědělské produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Toxics
ISSN
2305-6304
e-ISSN
2305-6304
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
1-16
Kód UT WoS článku
001075688400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85169937664