Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Killing and Technological Processing on Microbiological Quality of Edible Insects

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98448" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.55251/jmbfs.11018" target="_blank" >https://doi.org/10.55251/jmbfs.11018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.55251/jmbfs.11018" target="_blank" >10.55251/jmbfs.11018</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Killing and Technological Processing on Microbiological Quality of Edible Insects

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study aimed to assess the effect of killing (blanching and freezing) followed by culinary processing on the microbiological quality of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis. . These insects were subjected to starvation before killing, which does not ensure sufficient microbiological safety. Therefore, technological or culinary processing of insects is necessary before consumption. For the subsequent processing of insects, boiling, drying, roasting, and microwave treatment were used. Nine categories of microbiological parameters were selected as indicators of hygienic quality. All identification and enumeration were performed using ISO -compliant methods. The results showed that killing insects by blanching or freezing alone does not ensure sufficient microbiological quality, and therefore, further culinary processing is necessary. However, all subsequent culinary treatments applied in this study were able to reduce the microbial load significantly.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Killing and Technological Processing on Microbiological Quality of Edible Insects

  • Popis výsledku anglicky

    This study aimed to assess the effect of killing (blanching and freezing) followed by culinary processing on the microbiological quality of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis. . These insects were subjected to starvation before killing, which does not ensure sufficient microbiological safety. Therefore, technological or culinary processing of insects is necessary before consumption. For the subsequent processing of insects, boiling, drying, roasting, and microwave treatment were used. Nine categories of microbiological parameters were selected as indicators of hygienic quality. All identification and enumeration were performed using ISO -compliant methods. The results showed that killing insects by blanching or freezing alone does not ensure sufficient microbiological quality, and therefore, further culinary processing is necessary. However, all subsequent culinary treatments applied in this study were able to reduce the microbial load significantly.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GF21-47159L" target="_blank" >GF21-47159L: INPROFF: Kvalita, bezpečnost a authenticita potravin a krmiv na bázi hmyzího proteinu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences

  • ISSN

    1338-5178

  • e-ISSN

    1338-5178

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

    001261221800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85200634190