Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98506" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98506 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43929210

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2023.138254</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper aimed to investigate the optimization of Gryllus assimilis farming production by examining the effects of replacing soybean meal with rapeseed cake (25-100%) and supplementing it with rapeseed oil. The results reveal no adverse effects of soybean meal replacement on the feed conversion ratio and weight of the harvested crickets. However, incorporating larger quantities of rapeseed cake into the diet increased crude protein and decreased fat content. Moreover, the composition of fatty acids varied significantly, with increased levels of oleic acid and decreased levels of palmitic acid, while a high rapeseed cake content led to a decrease in the atherogenic and thrombogenic index values. The amino acid composition remained unaffected. In conclusion, the study demonstrates that rapeseed cake can serve as a viable substitute for soybean meal in the diet of Gryllus assimilis.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis

  • Popis výsledku anglicky

    This paper aimed to investigate the optimization of Gryllus assimilis farming production by examining the effects of replacing soybean meal with rapeseed cake (25-100%) and supplementing it with rapeseed oil. The results reveal no adverse effects of soybean meal replacement on the feed conversion ratio and weight of the harvested crickets. However, incorporating larger quantities of rapeseed cake into the diet increased crude protein and decreased fat content. Moreover, the composition of fatty acids varied significantly, with increased levels of oleic acid and decreased levels of palmitic acid, while a high rapeseed cake content led to a decrease in the atherogenic and thrombogenic index values. The amino acid composition remained unaffected. In conclusion, the study demonstrates that rapeseed cake can serve as a viable substitute for soybean meal in the diet of Gryllus assimilis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    441

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY 30 2024

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    001155246400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85181941847