Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98506" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98506 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43929210
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138254" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2023.138254</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis
Popis výsledku v původním jazyce
This paper aimed to investigate the optimization of Gryllus assimilis farming production by examining the effects of replacing soybean meal with rapeseed cake (25-100%) and supplementing it with rapeseed oil. The results reveal no adverse effects of soybean meal replacement on the feed conversion ratio and weight of the harvested crickets. However, incorporating larger quantities of rapeseed cake into the diet increased crude protein and decreased fat content. Moreover, the composition of fatty acids varied significantly, with increased levels of oleic acid and decreased levels of palmitic acid, while a high rapeseed cake content led to a decrease in the atherogenic and thrombogenic index values. The amino acid composition remained unaffected. In conclusion, the study demonstrates that rapeseed cake can serve as a viable substitute for soybean meal in the diet of Gryllus assimilis.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of rapeseed cake as a protein substitute in the feed of edible crickets: A case study using Gryllus assimilis
Popis výsledku anglicky
This paper aimed to investigate the optimization of Gryllus assimilis farming production by examining the effects of replacing soybean meal with rapeseed cake (25-100%) and supplementing it with rapeseed oil. The results reveal no adverse effects of soybean meal replacement on the feed conversion ratio and weight of the harvested crickets. However, incorporating larger quantities of rapeseed cake into the diet increased crude protein and decreased fat content. Moreover, the composition of fatty acids varied significantly, with increased levels of oleic acid and decreased levels of palmitic acid, while a high rapeseed cake content led to a decrease in the atherogenic and thrombogenic index values. The amino acid composition remained unaffected. In conclusion, the study demonstrates that rapeseed cake can serve as a viable substitute for soybean meal in the diet of Gryllus assimilis.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
1873-7072
Svazek periodika
441
Číslo periodika v rámci svazku
MAY 30 2024
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1-7
Kód UT WoS článku
001155246400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85181941847