N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98535 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19
Popis výsledku v původním jazyce
Onemocnění covid-19, vyvolané virem SARS-CoV-2, způsobilo od konce roku 2019 miliony úmrtí po celém světě. I přes existující očkování se virus stále šíři, což podtrhuje nutnost prevence. Většina případu má jen mírné příznaky, ale někteří pacienti trpí závažnými komplikacemi v důsledku přehnané reakce imunitního systému, tzv. cytokinové bouře, která muže vyústit v akutní dechovou tíseň, selhání orgánu či smrt. N-3 polyenové mastné kyseliny mohou ovlivňovat zánět a potenciálně snižovat nadměrnou produkci cytokinu. Suplementace zmíněných mastných kyselin by mohla zlepšit průběh onemocnění u kriticky nemocných pacientu s covidem-19, nicméně pro definitivní potvrzení je potřeba provést další výzkum.
Název v anglickém jazyce
N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19
Popis výsledku anglicky
Covid-19, caused by SARS-CoV-2, has led to millions of deaths worldwide since late 2019. Despite high vaccination rates, the virus still spreads, emphasizing the need for prevention. Most cases result in mild symptoms, but some develop severe complications due to an exaggerated immune response, known as a „cytokine storm,“ which can lead to acute respiratory distress, organ failure, or death. N-3 polyunsaturated fatty acids can modulate inflammation, potentially reducing cytokine overproduction. Supplementing these fatty acids may improve outcomes for critically ill covid-19 patients, as shown in some clinical trials, but further research is needed to confirm these findings.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
1211-846X
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—