Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98535" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98535 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    N-3 polyenové mastné kyseliny a jejich vliv na onemocnění covid-19

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Onemocnění covid-19, vyvolané virem SARS-CoV-2, způsobilo od konce roku 2019 miliony úmrtí po celém světě. I přes existující očkování se virus stále šíři, což podtrhuje nutnost prevence. Většina případu má jen mírné příznaky, ale někteří pacienti trpí závažnými komplikacemi v důsledku přehnané reakce imunitního systému, tzv. cytokinové bouře, která muže vyústit v akutní dechovou tíseň, selhání orgánu či smrt. N-3 polyenové mastné kyseliny mohou ovlivňovat zánět a potenciálně snižovat nadměrnou produkci cytokinu. Suplementace zmíněných mastných kyselin by mohla zlepšit průběh onemocnění u kriticky nemocných pacientu s covidem-19, nicméně pro definitivní potvrzení je potřeba provést další výzkum.

  • Název v anglickém jazyce

    N-3 polyunsaturated fatty acids may affect the course of COVID-19

  • Popis výsledku anglicky

    Covid-19, caused by SARS-CoV-2, has led to millions of deaths worldwide since late 2019. Despite high vaccination rates, the virus still spreads, emphasizing the need for prevention. Most cases result in mild symptoms, but some develop severe complications due to an exaggerated immune response, known as a „cytokine storm,“ which can lead to acute respiratory distress, organ failure, or death. N-3 polyunsaturated fatty acids can modulate inflammation, potentially reducing cytokine overproduction. Supplementing these fatty acids may improve outcomes for critically ill covid-19 patients, as shown in some clinical trials, but further research is needed to confirm these findings.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

    1211-846X

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    11-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus