Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Insights into Effects of Combined Capric and Lauric Acid on Rumen Bacterial Composition

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98577" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98577 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/24:10006018

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/microorganisms12061085" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/microorganisms12061085</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms12061085" target="_blank" >10.3390/microorganisms12061085</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Insights into Effects of Combined Capric and Lauric Acid on Rumen Bacterial Composition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study used next-generation sequencing to assess the impact of combined capric acid (C10) and lauric acid (C12) on the ruminal bacterial composition. Eight Holstein cows were randomly assigned to two groups using a cross-over design. The cows were fed two silage-based diets with the addition of either 100 g of stearic acid per cow per day (control), or 50 g of capric acid and 50 g of lauric acid per cow per day (C10 + C12). On day 18, 250 mL of rumen fluid was collected from each cow, and DNA was isolated, amplified, and sequenced. Treatment did not alter bacterial diversity indices, the relative abundance of archaea, nor the fiber-degrading microorganisms, except for a decrease in Fibrobacter (from 2.9% to 0.7%; p = 0.04). The relative abundance of Prevotellaceae decreased (from 39.9% to 29.6%; p = 0.009), which is notable because some members help to efficiently utilize ammonia by releasing it slowly into the rumen. Furthermore, the relative abundance of Clostridia increased (from 28.4% to 41.5%; p = 0.008), which may have aided the increased ammonia-nitrogen levels in the rumen, as this class contains hyperammonia-producing members. Our study reveals alterations in bacterial abundances with implications for rumen ammonia levels, offering insights into potential strategies for modulating rumen fermentation processes and methane production in ruminant livestock.

  • Název v anglickém jazyce

    Insights into Effects of Combined Capric and Lauric Acid on Rumen Bacterial Composition

  • Popis výsledku anglicky

    This study used next-generation sequencing to assess the impact of combined capric acid (C10) and lauric acid (C12) on the ruminal bacterial composition. Eight Holstein cows were randomly assigned to two groups using a cross-over design. The cows were fed two silage-based diets with the addition of either 100 g of stearic acid per cow per day (control), or 50 g of capric acid and 50 g of lauric acid per cow per day (C10 + C12). On day 18, 250 mL of rumen fluid was collected from each cow, and DNA was isolated, amplified, and sequenced. Treatment did not alter bacterial diversity indices, the relative abundance of archaea, nor the fiber-degrading microorganisms, except for a decrease in Fibrobacter (from 2.9% to 0.7%; p = 0.04). The relative abundance of Prevotellaceae decreased (from 39.9% to 29.6%; p = 0.009), which is notable because some members help to efficiently utilize ammonia by releasing it slowly into the rumen. Furthermore, the relative abundance of Clostridia increased (from 28.4% to 41.5%; p = 0.008), which may have aided the increased ammonia-nitrogen levels in the rumen, as this class contains hyperammonia-producing members. Our study reveals alterations in bacterial abundances with implications for rumen ammonia levels, offering insights into potential strategies for modulating rumen fermentation processes and methane production in ruminant livestock.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK23020011" target="_blank" >QK23020011: Rozvoj strategií snižování emisí skleníkových plynů a amoniaku z chovů hospodářský zvířat v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Microorganisms

  • ISSN

    2076-2607

  • e-ISSN

    2076-2607

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1-11

  • Kód UT WoS článku

    001255782600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85197206124