Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant Activity and Total Phenolic Content of Underutilized Edible Tree Species of the Philippines

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98796" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98796 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/24:98796 RIV/62156489:43410/24:43925930

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2311-7524/10/10/1051" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2311-7524/10/10/1051</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae10101051" target="_blank" >10.3390/horticulturae10101051</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant Activity and Total Phenolic Content of Underutilized Edible Tree Species of the Philippines

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Recently, neglected and underutilized species (NUS) have deservedly come to the forefront of scientific interest because they can contribute to the human nutrition, due to the content of bioactive substances such as antioxidants. Despite the great diversity and rich tradition in the use of Philippine NUS, the nutritional properties of many edible plants remain unexplored. The main objective of this study was to evaluate various parts of eleven NUS fruits and vegetables traditionally consumed in the Philippines, namely Allaeanthus luzonicus, Canarium ovatum, Dillenia philippinensis, Ficus pseudopalma, Flacourtia indica, Flacourtia inermis, Garcinia intermedia, Heliotropium arboreum, Posoqueria latifolia, Stelechocarpus burahol, and Sterculia quadrifida for their total phenolic content (TPC) and in vitro antioxidant activity (DPPH and ORAC assays). Inflorescence of A. luzonicus (DPPH IC50 = 91.0 µg/mL, ORAC IC50 = 37.9 µg/mL) and fruit of S. burahol (DPPH IC50 = 253.7 µg/mL, ORAC IC50 = 32.2 µg/mL) showed the strongest antioxidant activity in both assays. These two species also had the highest TPC (202.1 and 133.0 µg GAE/mg extract, respectively). For all samples tested, a strong correlation was found between TPC and antioxidant activity. Based on our results, A. luzonicus and S. burahol have promising potential as novel antioxidant rich food.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant Activity and Total Phenolic Content of Underutilized Edible Tree Species of the Philippines

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, neglected and underutilized species (NUS) have deservedly come to the forefront of scientific interest because they can contribute to the human nutrition, due to the content of bioactive substances such as antioxidants. Despite the great diversity and rich tradition in the use of Philippine NUS, the nutritional properties of many edible plants remain unexplored. The main objective of this study was to evaluate various parts of eleven NUS fruits and vegetables traditionally consumed in the Philippines, namely Allaeanthus luzonicus, Canarium ovatum, Dillenia philippinensis, Ficus pseudopalma, Flacourtia indica, Flacourtia inermis, Garcinia intermedia, Heliotropium arboreum, Posoqueria latifolia, Stelechocarpus burahol, and Sterculia quadrifida for their total phenolic content (TPC) and in vitro antioxidant activity (DPPH and ORAC assays). Inflorescence of A. luzonicus (DPPH IC50 = 91.0 µg/mL, ORAC IC50 = 37.9 µg/mL) and fruit of S. burahol (DPPH IC50 = 253.7 µg/mL, ORAC IC50 = 32.2 µg/mL) showed the strongest antioxidant activity in both assays. These two species also had the highest TPC (202.1 and 133.0 µg GAE/mg extract, respectively). For all samples tested, a strong correlation was found between TPC and antioxidant activity. Based on our results, A. luzonicus and S. burahol have promising potential as novel antioxidant rich food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40100 - Agriculture, Forestry, and Fisheries

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    HORTICULTURAE

  • ISSN

    2311-7524

  • e-ISSN

    2311-7524

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    0-1

  • Kód UT WoS článku

    001343270000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85207409944