Sklon růyných odrůd hrušek ke vzniku otlaků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F05%3A11085" target="_blank" >RIV/60460709:41310/05:11085 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25271121:_____/05:#0000355
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Susceptibility of pear varieties to bruising
Popis výsledku v původním jazyce
Stress-induced enzymatic browning is one the most important limiting factors in producing quality soft fruit (apples, cherries, pears, etc.) and soft vegetables (e.g. potato tubers). This can result from bruising, and the bruise extent is expressed by bruise volume depending on the total work of loading and/or the energy absorbed during loading. Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading?unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The bruises were cut and their volume was determined from the observed cross sections. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing fruit degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated, a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic inde
Název v anglickém jazyce
Susceptibility of pear varieties to bruising
Popis výsledku anglicky
Stress-induced enzymatic browning is one the most important limiting factors in producing quality soft fruit (apples, cherries, pears, etc.) and soft vegetables (e.g. potato tubers). This can result from bruising, and the bruise extent is expressed by bruise volume depending on the total work of loading and/or the energy absorbed during loading. Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading?unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The bruises were cut and their volume was determined from the observed cross sections. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing fruit degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated, a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic inde
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Inovace pěstitelských systémů hrušní</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Postharvest Biology and Technology
ISSN
0925-5214
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
231-238
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—