Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sklon růyných odrůd hrušek ke vzniku otlaků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F05%3A11085" target="_blank" >RIV/60460709:41310/05:11085 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/05:#0000355

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Susceptibility of pear varieties to bruising

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stress-induced enzymatic browning is one the most important limiting factors in producing quality soft fruit (apples, cherries, pears, etc.) and soft vegetables (e.g. potato tubers). This can result from bruising, and the bruise extent is expressed by bruise volume depending on the total work of loading and/or the energy absorbed during loading. Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading?unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The bruises were cut and their volume was determined from the observed cross sections. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing fruit degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated, a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic inde

  • Název v anglickém jazyce

    Susceptibility of pear varieties to bruising

  • Popis výsledku anglicky

    Stress-induced enzymatic browning is one the most important limiting factors in producing quality soft fruit (apples, cherries, pears, etc.) and soft vegetables (e.g. potato tubers). This can result from bruising, and the bruise extent is expressed by bruise volume depending on the total work of loading and/or the energy absorbed during loading. Pears of 22 varieties were analysed, most of them tested in loading?unloading compression tests between two flat rigid plates to determine variety sensitivity to bruising. The bruises were cut and their volume was determined from the observed cross sections. The analysis of the obtained results shows that from a mechanical point of view, the susceptibility of the fruit to bruising increases with both the decreasing fruit degree of fruit elasticity and hysteresis losses. Because both the parameters are negatively correlated, a new suitable mechanical parameter was defined as a measure of the variety resistance to bruising: Bruising harmonic inde

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Inovace pěstitelských systémů hrušní</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Postharvest Biology and Technology

  • ISSN

    0925-5214

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    231-238

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus