Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F17%3A75171" target="_blank" >RIV/60460709:41310/17:75171 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1088/1757-899X/237/1/012009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1088/1757-899X/237/1/012009</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1088/1757-899X/237/1/012009" target="_blank" >10.1088/1757-899X/237/1/012009</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading
Popis výsledku v původním jazyce
Pressing of vegetable oils plays an important role in modern agriculture. This study was focused on the linear pressing of soybean seeds (Glycine max L.), Jatropha seeds (Jatropha curcas L.) and palm kernel (Elaeisguineensis). For pressing test the compressive device (ZDM, model 50, Germany) was used. The maximum pressing force of 100 kN with a compression speed of 1 mm s-1 was used to record the force-deformation characteristics. The pressing vessel with diameter 60 mm and initial height of seeds 80 mm were used. The specific energy per gram of oil of soybean, palm kernel and Jatropha was 158,92 +- 7,21, 128,78 +- 8,36 and 68,26 +- 5,94 J.goil-1, respectively. The oil content of soybean, palm kernel and Jatropha was 20,4 +- 1,23, 44,7 +- 2,27 and 34,2 +- 1,75 %, respectively. Water concentration, dynamic and kinematic viscosity of obtained oils was also determined.
Název v anglickém jazyce
Mechanical behaviour of selected bulk oilseeds under compression loading
Popis výsledku anglicky
Pressing of vegetable oils plays an important role in modern agriculture. This study was focused on the linear pressing of soybean seeds (Glycine max L.), Jatropha seeds (Jatropha curcas L.) and palm kernel (Elaeisguineensis). For pressing test the compressive device (ZDM, model 50, Germany) was used. The maximum pressing force of 100 kN with a compression speed of 1 mm s-1 was used to record the force-deformation characteristics. The pressing vessel with diameter 60 mm and initial height of seeds 80 mm were used. The specific energy per gram of oil of soybean, palm kernel and Jatropha was 158,92 +- 7,21, 128,78 +- 8,36 and 68,26 +- 5,94 J.goil-1, respectively. The oil content of soybean, palm kernel and Jatropha was 20,4 +- 1,23, 44,7 +- 2,27 and 34,2 +- 1,75 %, respectively. Water concentration, dynamic and kinematic viscosity of obtained oils was also determined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20301 - Mechanical engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering 237
ISBN
—
ISSN
1757-8981
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Název nakladatele
Institute of Physics Publishing ( IOP )
Místo vydání
Medan, Indonesia
Místo konání akce
Medan, Indonesia
Datum konání akce
11. 7. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000419188400009