Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Instrumentation and methods for rapid estimation of selected viscoelastic parameters in foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F21%3A85618" target="_blank" >RIV/60460709:41310/21:85618 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12622" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12622</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jtxs.12622" target="_blank" >10.1111/jtxs.12622</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Instrumentation and methods for rapid estimation of selected viscoelastic parameters in foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A new method to estimate the selected viscoelastic parameters of foods using damped vibration analysis is presented for the evaluation of fruits and baked products. A flat disk is attached to the flat sample surface using a laser rangefinder that measures the sample thickness in advance, and it is locked by a trigger. Next, the trigger is released to allow the probe to press the sample through the force of gravity. The damped vibration of the probe caused by the deformation of the food is measured by monitoring the displacement of the probe via a linear encoder. The bulk modulus and viscosity are estimated using the fractional Zener model and mass. Youngs modulus (E) is estimated independently by determining the maximum velocity of the probe using Hookes law. Poissons ratio (nu), and the shear modulus and viscosity are calculated by employing the estimated E and bulk modulus. The bulk modulus, bulk viscosity, shear modulus, shear viscosity, and E of apples were found to be higher than those of banana

  • Název v anglickém jazyce

    Instrumentation and methods for rapid estimation of selected viscoelastic parameters in foods

  • Popis výsledku anglicky

    A new method to estimate the selected viscoelastic parameters of foods using damped vibration analysis is presented for the evaluation of fruits and baked products. A flat disk is attached to the flat sample surface using a laser rangefinder that measures the sample thickness in advance, and it is locked by a trigger. Next, the trigger is released to allow the probe to press the sample through the force of gravity. The damped vibration of the probe caused by the deformation of the food is measured by monitoring the displacement of the probe via a linear encoder. The bulk modulus and viscosity are estimated using the fractional Zener model and mass. Youngs modulus (E) is estimated independently by determining the maximum velocity of the probe using Hookes law. Poissons ratio (nu), and the shear modulus and viscosity are calculated by employing the estimated E and bulk modulus. The bulk modulus, bulk viscosity, shear modulus, shear viscosity, and E of apples were found to be higher than those of banana

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Texture Studies

  • ISSN

    0022-4901

  • e-ISSN

    1745-4603

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    480-491

  • Kód UT WoS článku

    000674920800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85111801824