Sója luštinatá
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41310%2F23%3A95673" target="_blank" >RIV/60460709:41310/23:95673 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/23:95673
Výsledek na webu
<a href="https://cpz.czu.cz/cs/r-13355-aktualni-aktuality/soja-lustinata.html" target="_blank" >https://cpz.czu.cz/cs/r-13355-aktualni-aktuality/soja-lustinata.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sója luštinatá
Popis výsledku v původním jazyce
Sója luštinatá je jednou z nejvýznamnějších světových plodin. V posledních dvaceti letech se její pěstování v české republice rozšířilo z ploch okolo 1000 ha na současný stav, který kolísá mezi 25 a 30 tisíci hektarů. Současně s měnícími se agroekologickými podmínkami, nástupem odrůd pro ně vhodných a neustále se měnící legislativou ovlivňující rostlinnou produkci dochází k výraznému posunu systému pěstování sóji a zejména zakládání porostů. Předkládaná publikace zahrnuje současné trendy a možnosti zakládání porostů sóji s využitím principů jak klasických, dosud používaných technologií, tak principů precizního zemědělství. Poznatky také plně reflektují vývoj pěstebních technologií ve světě. V publikaci je dále shrnut vývoj pěstování sóji od historie po současnost. Vzhledem k důrazu na kvalitu osiva při zakládání porostů sóji je zde věnována velká pozornost vitalitě osiva a možnostem jejího zkoumání a ovlivnění. V publikaci je zahrnuta celá řada originálních výsledků jednotlivých autorů, kteří se problematikou sóji zabývají již řadu let, zejména problematikou osiva a zvýšení jeho vitality, dále modifikací pěstebních technologií a implementace principů precizního zemědělství.
Název v anglickém jazyce
Soya (glycine max.)
Popis výsledku anglicky
The soybean is one of the world‘s most important crops. Over the last twenty years, its cultivation in the Czech Republic has expanded from around 1 000 ha to its current size of between 25 and 30 000 ha. At the same time as the agro-ecological conditions are changing, varieties suitable for them are emerging and the legislation affecting crop production is constantly changing, there is a significant shift in the system of soya cultivation and, in particular, in the establishment of crops. The present publication covers current trends and possibilities for establishing soybean crops using both the principles of classical technologies used to date and the principles of precision agriculture. The knowledge also fully reflects the development of cultivation technologies in the world. The publication also summarises the development of soybean cultivation from history to the present day. Because of the emphasis on seed quality in the establishment of soybean crops, much attention is given to seed vigour and how it can be studied and influenced. The publication includes a number of original results by individual authors who have been working on soybean issues for many years, in particular seed and seed vigour improvement, as well as modification of cultivation technologies and implementation of precision farming principles.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88351-27-6
Počet stran knihy
108
Název nakladatele
Agrární komora ČR
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—