Kaštanovník Jedlý (Castanea Sativa Mill.) V Měnících Se Podmínkách Evropy A České Republiky – Review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F21%3A89953" target="_blank" >RIV/60460709:41320/21:89953 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vulhm.cz/zlv-online/?_hledani=Sweet%20Chestnut%20(Castanea%20Sativa%20Mill.)%20In%20Changing%20Conditions%20Of%20Euro" target="_blank" >https://www.vulhm.cz/zlv-online/?_hledani=Sweet%20Chestnut%20(Castanea%20Sativa%20Mill.)%20In%20Changing%20Conditions%20Of%20Euro</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kaštanovník Jedlý (Castanea Sativa Mill.) V Měnících Se Podmínkách Evropy A České Republiky – Review
Popis výsledku v původním jazyce
The article discusses the distribution and use of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) in Europe, and there is a focus on the Czech Republic. In this country, chestnut is a tree that can grow on various types of soil, and the main factor limiting its growing are late frosts. There have been two main reasons for the introduction of sweet chestnut to our lands in history: (1) the tree ornamentality in the gardens of new castles and monasteries, and (2) the nutrition of people. In last few years, however, there has been taken into consideration a new reason for growing the sweet chestnut, namely the production of high-quality honey. On the other hand, there are some factors that pose a threat to the chestnut stands. The most serious and widespread is ink disease caused by fungi of genus Phytophtora, followed by the causative agent of the bark necrosis of chestnut (Cryphonectria parasitica Murr. Barr.)
Název v anglickém jazyce
Sweet Chestnut (Castanea Sativa Mill.) In Changing Conditions Of Europe And Czech Republic – Review
Popis výsledku anglicky
The article discusses the distribution and use of sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) in Europe, and there is a focus on the Czech Republic. In this country, chestnut is a tree that can grow on various types of soil, and the main factor limiting its growing are late frosts. There have been two main reasons for the introduction of sweet chestnut to our lands in history: (1) the tree ornamentality in the gardens of new castles and monasteries, and (2) the nutrition of people. In last few years, however, there has been taken into consideration a new reason for growing the sweet chestnut, namely the production of high-quality honey. On the other hand, there are some factors that pose a threat to the chestnut stands. The most serious and widespread is ink disease caused by fungi of genus Phytophtora, followed by the causative agent of the bark necrosis of chestnut (Cryphonectria parasitica Murr. Barr.)
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
40102 - Forestry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zprávy lesnického výzkumu
ISSN
0322-9688
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
147-154
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85117291076