SURFACE IRREGULARITIES OF OAK WOOD AFTER TRANSVERSAL CUTTING WITH A CIRCULAR SAW
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41320%2F21%3A94299" target="_blank" >RIV/60460709:41320/21:94299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.woodresearch.sk/cms/surface-irregularities-of-oak-wood-after-transversal-cutting-with-a-circular-saw/" target="_blank" >http://www.woodresearch.sk/cms/surface-irregularities-of-oak-wood-after-transversal-cutting-with-a-circular-saw/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.37763/wr.1336-4561/66.6.10321045" target="_blank" >10.37763/wr.1336-4561/66.6.10321045</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
SURFACE IRREGULARITIES OF OAK WOOD AFTER TRANSVERSAL CUTTING WITH A CIRCULAR SAW
Popis výsledku v původním jazyce
This paper deals with the effect of saw blade type (24, 40 and 60 teeth) and sawn distance on the primary profile (P-z) of tranvesre surface of European oak (Quercus robur L.) after transversal cutting. Transversal cutting was provided at constant cutting speed v(c) = 62 m.s(-1) and with manual feeding using circular saw blade. An additional parameter was to determine the maximum sawn distance for each type of saw blade up to the point where the saw blade overheated, as well as the beginning of the blackening of the wood surface. The highest values of the primary profile (P-z) were achieved with a saw blade with 24 teeth, lower values were measured on wood cut with a 40 tooth blade and the lowest values after cutting with a 60 tooth blade. As the saw distance increased, there was no rapid and steep increase in the primary profile values, but these values gradually increased slightly, probably due to the gradual blunting of the tool.
Název v anglickém jazyce
SURFACE IRREGULARITIES OF OAK WOOD AFTER TRANSVERSAL CUTTING WITH A CIRCULAR SAW
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the effect of saw blade type (24, 40 and 60 teeth) and sawn distance on the primary profile (P-z) of tranvesre surface of European oak (Quercus robur L.) after transversal cutting. Transversal cutting was provided at constant cutting speed v(c) = 62 m.s(-1) and with manual feeding using circular saw blade. An additional parameter was to determine the maximum sawn distance for each type of saw blade up to the point where the saw blade overheated, as well as the beginning of the blackening of the wood surface. The highest values of the primary profile (P-z) were achieved with a saw blade with 24 teeth, lower values were measured on wood cut with a 40 tooth blade and the lowest values after cutting with a 60 tooth blade. As the saw distance increased, there was no rapid and steep increase in the primary profile values, but these values gradually increased slightly, probably due to the gradual blunting of the tool.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20502 - Paper and wood
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000803" target="_blank" >EF16_019/0000803: Excelentní Výzkum jako podpora Adaptace lesnictví a dřevařství na globální změnu a 4. průmyslovou revoluci</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Wood Research
ISSN
1336-4561
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
1032-1045
Kód UT WoS článku
000853847600012
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85122573501