Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F15%3A65401" target="_blank" >RIV/60460709:41340/15:65401 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009" target="_blank" >10.5073/JABFQ.2015.088.009</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper is the literature survey of wild food plants used within the present borders of the Czech Republic. Thirty-seven freely available publications documenting the culinary use of wild plants were examined. The use of 175 vascular plant species (approximately 5% of native and naturalized flora of the Czech Republic), 3 lichens and 1 bryophyte has been reported. For each species listed, plant parts used, use category and mode of consumption are given. Rosaceae, Asteraceae and Ericaceae were the most represented botanical families. The most frequently reported categories of plant uses include green vegetables (e.g. Urtica dioica, Glechoma hederacea, Rumex spp., Taraxacum sect. Ruderalia), seasonings (e.g. Juniperus communis, Viola spp.), wild fruits (e.g. Rubus idaeus, Rosa canina), and beverages (e.g. Cornus mas, Sambucus nigra). The structure of the most commonly used wild food taxa is similar to those used in other central European countries like Poland, Slovakia or Hungary. Thi

  • Název v anglickém jazyce

    Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This paper is the literature survey of wild food plants used within the present borders of the Czech Republic. Thirty-seven freely available publications documenting the culinary use of wild plants were examined. The use of 175 vascular plant species (approximately 5% of native and naturalized flora of the Czech Republic), 3 lichens and 1 bryophyte has been reported. For each species listed, plant parts used, use category and mode of consumption are given. Rosaceae, Asteraceae and Ericaceae were the most represented botanical families. The most frequently reported categories of plant uses include green vegetables (e.g. Urtica dioica, Glechoma hederacea, Rumex spp., Taraxacum sect. Ruderalia), seasonings (e.g. Juniperus communis, Viola spp.), wild fruits (e.g. Rubus idaeus, Rosa canina), and beverages (e.g. Cornus mas, Sambucus nigra). The structure of the most commonly used wild food taxa is similar to those used in other central European countries like Poland, Slovakia or Hungary. Thi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP521%2F09%2FP589" target="_blank" >GP521/09/P589: Etnobotanická studie agrobiodiverzity a jejího využití v tradičním zemědělství v etnicky českých vesnicích rumunského Banátu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF APPLIED BOTANY AND FOOD QUALITY-ANGEWANDTE BOTANIK

  • ISSN

    1613-9216

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    88

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    49-67

  • Kód UT WoS článku

    000350980900009

  • EID výsledku v databázi Scopus