Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F15%3A65401" target="_blank" >RIV/60460709:41340/15:65401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5073/JABFQ.2015.088.009" target="_blank" >10.5073/JABFQ.2015.088.009</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
This paper is the literature survey of wild food plants used within the present borders of the Czech Republic. Thirty-seven freely available publications documenting the culinary use of wild plants were examined. The use of 175 vascular plant species (approximately 5% of native and naturalized flora of the Czech Republic), 3 lichens and 1 bryophyte has been reported. For each species listed, plant parts used, use category and mode of consumption are given. Rosaceae, Asteraceae and Ericaceae were the most represented botanical families. The most frequently reported categories of plant uses include green vegetables (e.g. Urtica dioica, Glechoma hederacea, Rumex spp., Taraxacum sect. Ruderalia), seasonings (e.g. Juniperus communis, Viola spp.), wild fruits (e.g. Rubus idaeus, Rosa canina), and beverages (e.g. Cornus mas, Sambucus nigra). The structure of the most commonly used wild food taxa is similar to those used in other central European countries like Poland, Slovakia or Hungary. Thi
Název v anglickém jazyce
Ethnobotanical review of wild edible plants used in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This paper is the literature survey of wild food plants used within the present borders of the Czech Republic. Thirty-seven freely available publications documenting the culinary use of wild plants were examined. The use of 175 vascular plant species (approximately 5% of native and naturalized flora of the Czech Republic), 3 lichens and 1 bryophyte has been reported. For each species listed, plant parts used, use category and mode of consumption are given. Rosaceae, Asteraceae and Ericaceae were the most represented botanical families. The most frequently reported categories of plant uses include green vegetables (e.g. Urtica dioica, Glechoma hederacea, Rumex spp., Taraxacum sect. Ruderalia), seasonings (e.g. Juniperus communis, Viola spp.), wild fruits (e.g. Rubus idaeus, Rosa canina), and beverages (e.g. Cornus mas, Sambucus nigra). The structure of the most commonly used wild food taxa is similar to those used in other central European countries like Poland, Slovakia or Hungary. Thi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F09%2FP589" target="_blank" >GP521/09/P589: Etnobotanická studie agrobiodiverzity a jejího využití v tradičním zemědělství v etnicky českých vesnicích rumunského Banátu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF APPLIED BOTANY AND FOOD QUALITY-ANGEWANDTE BOTANIK
ISSN
1613-9216
e-ISSN
—
Svazek periodika
88
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
19
Strana od-do
49-67
Kód UT WoS článku
000350980900009
EID výsledku v databázi Scopus
—