Mathematical Modeling of Thin-Layer Solar Drying of Eland (Taurotragus oryx) Jerky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F15%3A69435" target="_blank" >RIV/60460709:41340/15:69435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/ijfe-2014-0227" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/ijfe-2014-0227</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/ijfe-2014-0227" target="_blank" >10.1515/ijfe-2014-0227</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Mathematical Modeling of Thin-Layer Solar Drying of Eland (Taurotragus oryx) Jerky
Popis výsledku v původním jazyce
Mathematical modeling of thin-layer solar drying of eland jerky was investigated in this study. Eland jerky was compared to traditional beef jerky, inasmuch as both were treated with traditional jerky marinade (TM), traditional marinade with honey (TMH)and compared to an untreated control (C). The influence of the marinades on the drying process was statistically significant. Based on the coefficients of determination, the root mean square errors and the chi-squares, the two-term model was found to bethe most suitable model for describing the solar drying kinetics of eland jerky. The mean effective moisture diffusivities of solar dried eland meat for the C, TM and TMH samples were 2.0710-10, 1.4510-10 and 1.4310-10 m2.s-1, respectively. The activation energy values for solar dried eland jerky were 23.75, 26.22 and 26.97 kJ mol-1 for C, TM and TMH, respectively.
Název v anglickém jazyce
Mathematical Modeling of Thin-Layer Solar Drying of Eland (Taurotragus oryx) Jerky
Popis výsledku anglicky
Mathematical modeling of thin-layer solar drying of eland jerky was investigated in this study. Eland jerky was compared to traditional beef jerky, inasmuch as both were treated with traditional jerky marinade (TM), traditional marinade with honey (TMH)and compared to an untreated control (C). The influence of the marinades on the drying process was statistically significant. Based on the coefficients of determination, the root mean square errors and the chi-squares, the two-term model was found to bethe most suitable model for describing the solar drying kinetics of eland jerky. The mean effective moisture diffusivities of solar dried eland meat for the C, TM and TMH samples were 2.0710-10, 1.4510-10 and 1.4310-10 m2.s-1, respectively. The activation energy values for solar dried eland jerky were 23.75, 26.22 and 26.97 kJ mol-1 for C, TM and TMH, respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Engineering
ISSN
2194-5764
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000353138900007
EID výsledku v databázi Scopus
—