Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Commercial and nutraceutical quality of grafted melon cultivated under hydric stress

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F20%3A82088" target="_blank" >RIV/60460709:41340/20:82088 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=E1OcWHioPt9r4H7Wh9G&page=1&doc=6" target="_blank" >https://apps.webofknowledge.com/full_record.do?product=WOS&search_mode=GeneralSearch&qid=1&SID=E1OcWHioPt9r4H7Wh9G&page=1&doc=6</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/139/2019-HORTSCI" target="_blank" >10.17221/139/2019-HORTSCI</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Commercial and nutraceutical quality of grafted melon cultivated under hydric stress

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Water stress decreases the quality of fruit by generating reactive oxygen species. Grafting is a technique that can improve the efficiency of crop water usage. This work was performed in order to assess the effect of different water stresses on the commercial and nutraceutical quality of a melon fruit. Cantaloupe melon plants, grown under shade houses were grafted onto a creole pumpkin rootstock and grown with different water stresses (20, 30, and 40 kPa). The grafted melon plants under 30-kPa water stress (G30) showed greater fruit firmness and increased catalase activity. The G30 fruits showed an increase in GPX activity of up to 80% over the non-grafted plants. The GSH was higher in fruits subjected to the 40-kPa water tension. The superoxide dismutase showed a 15% greater inhibition in the fruits from the non-grafted plants. At higher water tensions, the DPPH antioxidant activity decreased, while the vitamin C content increased.

  • Název v anglickém jazyce

    Commercial and nutraceutical quality of grafted melon cultivated under hydric stress

  • Popis výsledku anglicky

    Water stress decreases the quality of fruit by generating reactive oxygen species. Grafting is a technique that can improve the efficiency of crop water usage. This work was performed in order to assess the effect of different water stresses on the commercial and nutraceutical quality of a melon fruit. Cantaloupe melon plants, grown under shade houses were grafted onto a creole pumpkin rootstock and grown with different water stresses (20, 30, and 40 kPa). The grafted melon plants under 30-kPa water stress (G30) showed greater fruit firmness and increased catalase activity. The G30 fruits showed an increase in GPX activity of up to 80% over the non-grafted plants. The GSH was higher in fruits subjected to the 40-kPa water tension. The superoxide dismutase showed a 15% greater inhibition in the fruits from the non-grafted plants. At higher water tensions, the DPPH antioxidant activity decreased, while the vitamin C content increased.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

    1805-9333

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    139-149

  • Kód UT WoS článku

    000574938500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099022683