Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Validation of Qualitative Broth Volatilization Checkerboard Method for Testing of Essential Oils: Dual-Column GC-FID/MS Analysis and In Vitro Combinatory Antimicrobial Effect of Origanum vulgare and Thymus vulgaris against Staphylococcus aureus in Liquid and Vapor Phases

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41340%2F21%3A89269" target="_blank" >RIV/60460709:41340/21:89269 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2223-7747/10/2/393" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2223-7747/10/2/393</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants10020393" target="_blank" >10.3390/plants10020393</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Validation of Qualitative Broth Volatilization Checkerboard Method for Testing of Essential Oils: Dual-Column GC-FID/MS Analysis and In Vitro Combinatory Antimicrobial Effect of Origanum vulgare and Thymus vulgaris against Staphylococcus aureus in Liquid and Vapor Phases

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Combinatory action of antimicrobial agents such as essential oils (EOs) show to be an effective strategy to overcome the problem with increasing antibiotic resistance of microorganisms, including Staphylococcus aureus. The objective of this study was to evaluate in vitro antimicrobial interactions between Origanum vulgare and Thymus vulgaris EOs against various S. aureus strains in both liquid and vapor phases using the broth volatilization checkerboard method. Fractional inhibitory concentrations (FICs) were determined for both liquid and vapor phases, and the composition of EOs was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry using dual-column/dual-detector gas chromatograph. Results of oregano and thyme EOs combination showed additive effects against all S. aureus strains in both phases. In several cases, sums of FICs were lower than 0,6, which can be considered a strong additive interaction. The lowest FICs obtained were 0,53 in the liquid phase and 0,59 in the gaseous phase. Chemical analysi

  • Název v anglickém jazyce

    Validation of Qualitative Broth Volatilization Checkerboard Method for Testing of Essential Oils: Dual-Column GC-FID/MS Analysis and In Vitro Combinatory Antimicrobial Effect of Origanum vulgare and Thymus vulgaris against Staphylococcus aureus in Liquid and Vapor Phases

  • Popis výsledku anglicky

    Combinatory action of antimicrobial agents such as essential oils (EOs) show to be an effective strategy to overcome the problem with increasing antibiotic resistance of microorganisms, including Staphylococcus aureus. The objective of this study was to evaluate in vitro antimicrobial interactions between Origanum vulgare and Thymus vulgaris EOs against various S. aureus strains in both liquid and vapor phases using the broth volatilization checkerboard method. Fractional inhibitory concentrations (FICs) were determined for both liquid and vapor phases, and the composition of EOs was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry using dual-column/dual-detector gas chromatograph. Results of oregano and thyme EOs combination showed additive effects against all S. aureus strains in both phases. In several cases, sums of FICs were lower than 0,6, which can be considered a strong additive interaction. The lowest FICs obtained were 0,53 in the liquid phase and 0,59 in the gaseous phase. Chemical analysi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plants-BASEL

  • ISSN

    2223-7747

  • e-ISSN

    2223-7747

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    1-18

  • Kód UT WoS článku

    000623005100001

  • EID výsledku v databázi Scopus