Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Acidity of hydroxamic acids and amides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F03%3A00007888" target="_blank" >RIV/60461373:22310/03:00007888 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388963:_____/03:57030231

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acidity of hydroxamic acids and amides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The relatively strong acidity of hydroxamic acids was analyzed by means of isodesmic reactions in which this acid or its anion is formed from simpler precursors. Acidity of amides was analyzed in the same way. Energies of all compounds involved in the reactions were calculated at the B3LYP/AUG-cc-pVTZ//B3LYP/6-311+G(d,p) level; at this level a good agreement was reached with the sparse experimental data. Interpretation of the results was the same as in the recent discussion of the acidity of carboxylicacids, and the conclusions were similar: both amides and hydroxamic acids are stabilized with respect to simpler reference molecules of amines or N-alkylhydroxylamines, respectively. However, their anions are stabilized still more and are responsible forthe acidity. This effect is stronger in hydroxamic acids or amides than in carboxylic acids. The problem of whether it is due to resonance depends on the definition of this term. Semiquantitative omparison suggests that resonance in hydro

  • Název v anglickém jazyce

    Acidity of hydroxamic acids and amides

  • Popis výsledku anglicky

    The relatively strong acidity of hydroxamic acids was analyzed by means of isodesmic reactions in which this acid or its anion is formed from simpler precursors. Acidity of amides was analyzed in the same way. Energies of all compounds involved in the reactions were calculated at the B3LYP/AUG-cc-pVTZ//B3LYP/6-311+G(d,p) level; at this level a good agreement was reached with the sparse experimental data. Interpretation of the results was the same as in the recent discussion of the acidity of carboxylicacids, and the conclusions were similar: both amides and hydroxamic acids are stabilized with respect to simpler reference molecules of amines or N-alkylhydroxylamines, respectively. However, their anions are stabilized still more and are responsible forthe acidity. This effect is stronger in hydroxamic acids or amides than in carboxylic acids. The problem of whether it is due to resonance depends on the definition of this term. Semiquantitative omparison suggests that resonance in hydro

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CH - Jaderná a kvantová chemie, fotochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAA4072005" target="_blank" >IAA4072005: Struktura a spektra hydroxamových kyselin a jejich derivátů za různých podmínek</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Organic and Biomolecular Chemistry

  • ISSN

    1477-0520

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1176-1180

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus