Microstructural comparison of porous oxide ceramics from the system Al2O3-ZrO2 prepared with starch as a pore-forming agent
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F12%3A43894989" target="_blank" >RIV/60461373:22310/12:43894989 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/12:43894989 RIV/61388955:_____/12:00395156
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Microstructural comparison of porous oxide ceramics from the system Al2O3-ZrO2 prepared with starch as a pore-forming agent
Popis výsledku v původním jazyce
In this paper examples of microstructures of porous oxide ceramics prepared by traditional slip casting (TSC) and starch consolidation casting (SCC) are shown and results obtained using different microstructural characterization techniques are presented;Archimedes method (open and total porosity), shrinkage measurement, mercury intrusion porosimetry (pore size distribution) and microscopic methods - optical microscopy with microscopic image analysis (pore size distribution) and scanning electron microscopy (detailed investigation of the local microstructure). In particular, microstructures are compared for porous ceramics from the system Al2O3-ZrO2 prepared with rice and corn starch. It is shown that the maximum values of the total porosity of porousceramics prepared with starch as a pore-forming agent were approx. 50%. A major finding by using SEM with respect to starch-produced porous ceramics is the existence of pore fillings in the form of small sintered ceramic shells inside the
Název v anglickém jazyce
Microstructural comparison of porous oxide ceramics from the system Al2O3-ZrO2 prepared with starch as a pore-forming agent
Popis výsledku anglicky
In this paper examples of microstructures of porous oxide ceramics prepared by traditional slip casting (TSC) and starch consolidation casting (SCC) are shown and results obtained using different microstructural characterization techniques are presented;Archimedes method (open and total porosity), shrinkage measurement, mercury intrusion porosimetry (pore size distribution) and microscopic methods - optical microscopy with microscopic image analysis (pore size distribution) and scanning electron microscopy (detailed investigation of the local microstructure). In particular, microstructures are compared for porous ceramics from the system Al2O3-ZrO2 prepared with rice and corn starch. It is shown that the maximum values of the total porosity of porousceramics prepared with starch as a pore-forming agent were approx. 50%. A major finding by using SEM with respect to starch-produced porous ceramics is the existence of pore fillings in the form of small sintered ceramic shells inside the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of the European Ceramic Society
ISSN
0955-2219
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
2163-2172
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—