Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation of cellular alumina ceramics via biological foaming with yeast and its microstructural characterization via stereological relations

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F15%3A43898241" target="_blank" >RIV/60461373:22310/15:43898241 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of cellular alumina ceramics via biological foaming with yeast and its microstructural characterization via stereological relations

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The preparation of highly porous (cellular) alumina ceramics via biological foaming with yeast is described and its microstructure is characterized via image analysis using stereological relations. The ceramics prepared usually have total porosities in the range 78-84% and the porosities related to large pores (volume fraction of foam bubbles) are usually in the range 58-75%. The mean chord length and Jeffries size, i.e. pore size measures related to the interface density and the mean curvature integraldensity, respectively, are rather close to each other (usually 0.8-1.4 and 0.8-1.2 mm) with a ratio close to unity (0.9-1.4), and the mean surface-to-surface distance gives a realistic picture of the average wall thickness (usually 0.46-0.69 mm). Usinga special processing variant (excess ethanol addition) it is possible to obtain microstructures with lower porosity (total porosity 68-70%, foam bubble volume fractions 50-56%) and smaller pore size (approx. 0.5 mm).

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of cellular alumina ceramics via biological foaming with yeast and its microstructural characterization via stereological relations

  • Popis výsledku anglicky

    The preparation of highly porous (cellular) alumina ceramics via biological foaming with yeast is described and its microstructure is characterized via image analysis using stereological relations. The ceramics prepared usually have total porosities in the range 78-84% and the porosities related to large pores (volume fraction of foam bubbles) are usually in the range 58-75%. The mean chord length and Jeffries size, i.e. pore size measures related to the interface density and the mean curvature integraldensity, respectively, are rather close to each other (usually 0.8-1.4 and 0.8-1.2 mm) with a ratio close to unity (0.9-1.4), and the mean surface-to-surface distance gives a realistic picture of the average wall thickness (usually 0.46-0.69 mm). Usinga special processing variant (excess ethanol addition) it is possible to obtain microstructures with lower porosity (total porosity 68-70%, foam bubble volume fractions 50-56%) and smaller pore size (approx. 0.5 mm).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    JH - Keramika, žáruvzdorné materiály a skla

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP108%2F12%2F1170" target="_blank" >GAP108/12/1170: Porézní keramika s řízenou elasticitou a tepelnou vodivostí</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of the European Ceramic Society

  • ISSN

    0955-2219

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    187-196

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus