Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The modification of properties of thermoplastic starch materials: Combining potato starch with natural rubber and epoxidized natural rubber

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22310%2F21%3A43921467" target="_blank" >RIV/60461373:22310/21:43921467 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22320/21:43921467

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.mtcomm.2020.101912" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.mtcomm.2020.101912</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.mtcomm.2020.101912" target="_blank" >10.1016/j.mtcomm.2020.101912</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The modification of properties of thermoplastic starch materials: Combining potato starch with natural rubber and epoxidized natural rubber

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this paper, natural rubber (NR) and epoxidized natural rubber (ENR) are used as potential modifiers of thermoplastic potato starch (TPS). The mechanical and thermal properties, water absorption, and biodegradability were tested. The results show that ENR can be used as a compatibilizer for NR and TPS. As the rubber content (mainly ENR content) increases, the tensile strength of the material decreases and the elongation at break increases. With increasing ENR content, the changes in various properties of the material are unexpected. The development of the ternary blend enables a modified material to have an expected good mechanical property. Low rubber content blends exhibit high biodegradability. The developed material can be processed via compression molding. TPS, unvucanized NR, and ENR are all-natural green materials, so this provides new ideas for the development of environmentally friendly materials.

  • Název v anglickém jazyce

    The modification of properties of thermoplastic starch materials: Combining potato starch with natural rubber and epoxidized natural rubber

  • Popis výsledku anglicky

    In this paper, natural rubber (NR) and epoxidized natural rubber (ENR) are used as potential modifiers of thermoplastic potato starch (TPS). The mechanical and thermal properties, water absorption, and biodegradability were tested. The results show that ENR can be used as a compatibilizer for NR and TPS. As the rubber content (mainly ENR content) increases, the tensile strength of the material decreases and the elongation at break increases. With increasing ENR content, the changes in various properties of the material are unexpected. The development of the ternary blend enables a modified material to have an expected good mechanical property. Low rubber content blends exhibit high biodegradability. The developed material can be processed via compression molding. TPS, unvucanized NR, and ENR are all-natural green materials, so this provides new ideas for the development of environmentally friendly materials.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20501 - Materials engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Materials Today Communications

  • ISSN

    2352-4928

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    101912

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    101912

  • Kód UT WoS článku

    000634314100008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85097634295