Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F15%3A43899848" target="_blank" >RIV/60461373:22320/15:43899848 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985874:_____/15:00446391 RIV/00216208:11310/15:10297029

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    his study focuses on the effects of molecular interactions between two natural organic matter (NOM) fractions, peptides/proteins derived from cyanobacterium Microcystis aeruginosa (MA proteins) and peat humic substances (HS), on their removal by coagulation. Coagulation behaviour was studied by the jar tests with MA protein/HS mixtures and with single compounds (MA proteins or HS). Aluminium sulphate was used as a coagulant. Besides MA proteins, bovine serum albumin (BSA) was used as a model protein.Virtually the same trends were observed in the experiments with HS and BSA, indicating that BSA is a suitable model for MA proteins under experimental conditions used in this study. The study showed that increases in organic content in source water due to the release of algae products may not necessarily entail deterioration of the coagulation process and a rise in coagulant demand.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation

  • Popis výsledku anglicky

    his study focuses on the effects of molecular interactions between two natural organic matter (NOM) fractions, peptides/proteins derived from cyanobacterium Microcystis aeruginosa (MA proteins) and peat humic substances (HS), on their removal by coagulation. Coagulation behaviour was studied by the jar tests with MA protein/HS mixtures and with single compounds (MA proteins or HS). Aluminium sulphate was used as a coagulant. Besides MA proteins, bovine serum albumin (BSA) was used as a model protein.Virtually the same trends were observed in the experiments with HS and BSA, indicating that BSA is a suitable model for MA proteins under experimental conditions used in this study. The study showed that increases in organic content in source water due to the release of algae products may not necessarily entail deterioration of the coagulation process and a rise in coagulant demand.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BK - Mechanika tekutin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP105%2F11%2F0247" target="_blank" >GAP105/11/0247: Charakterizace organických látek produkovaných sinicemi a řasami a jejich vliv na koagulaci a flokulaci</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Water Research

  • ISSN

    0043-1354

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    84

  • Číslo periodika v rámci svazku

    July 2015

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    278-285

  • Kód UT WoS článku

    000362147400030

  • EID výsledku v databázi Scopus