The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22320%2F15%3A43899848" target="_blank" >RIV/60461373:22320/15:43899848 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985874:_____/15:00446391 RIV/00216208:11310/15:10297029
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation
Popis výsledku v původním jazyce
his study focuses on the effects of molecular interactions between two natural organic matter (NOM) fractions, peptides/proteins derived from cyanobacterium Microcystis aeruginosa (MA proteins) and peat humic substances (HS), on their removal by coagulation. Coagulation behaviour was studied by the jar tests with MA protein/HS mixtures and with single compounds (MA proteins or HS). Aluminium sulphate was used as a coagulant. Besides MA proteins, bovine serum albumin (BSA) was used as a model protein.Virtually the same trends were observed in the experiments with HS and BSA, indicating that BSA is a suitable model for MA proteins under experimental conditions used in this study. The study showed that increases in organic content in source water due to the release of algae products may not necessarily entail deterioration of the coagulation process and a rise in coagulant demand.
Název v anglickém jazyce
The impact of interactions between algal organic matter and humic substances on coagulation
Popis výsledku anglicky
his study focuses on the effects of molecular interactions between two natural organic matter (NOM) fractions, peptides/proteins derived from cyanobacterium Microcystis aeruginosa (MA proteins) and peat humic substances (HS), on their removal by coagulation. Coagulation behaviour was studied by the jar tests with MA protein/HS mixtures and with single compounds (MA proteins or HS). Aluminium sulphate was used as a coagulant. Besides MA proteins, bovine serum albumin (BSA) was used as a model protein.Virtually the same trends were observed in the experiments with HS and BSA, indicating that BSA is a suitable model for MA proteins under experimental conditions used in this study. The study showed that increases in organic content in source water due to the release of algae products may not necessarily entail deterioration of the coagulation process and a rise in coagulant demand.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BK - Mechanika tekutin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP105%2F11%2F0247" target="_blank" >GAP105/11/0247: Charakterizace organických látek produkovaných sinicemi a řasami a jejich vliv na koagulaci a flokulaci</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Water Research
ISSN
0043-1354
e-ISSN
—
Svazek periodika
84
Číslo periodika v rámci svazku
July 2015
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
278-285
Kód UT WoS článku
000362147400030
EID výsledku v databázi Scopus
—