Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sugar beet as raw material for bioethanol production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004141" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004141 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sugar beet as raw material for bioethanol production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řepa by mohla být využita pro výtobu kapalných paliv, konkrétně bioethanolu. Cílem fermentačních pokusů s řepnou surovou ěťávou bylo ověřit možnosti vracení části lihovarských výpalků zpět do fermentace, a tím získat výpalky s vyšším obsahem sušiny. To by přineslo úsporu energií při zahušťování výpalků a jejich sušení. Byly provedeny testy, při nichž se recyklovalo 20, 25 a 30% výpalů. Po pěti cyklech recyklace nebylo pozorováno žádné výrazné zvýšení obsahu sušiny a tak nelze přepokládat, že by došlo knějakým výraznějším úsporám energie během sušení. Jediné úspory je možné očekávat ve spotřebě technologické vody, která je zčásti výpalky nahrazena.

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar beet as raw material for bioethanol production

  • Popis výsledku anglicky

    Utilization of beet for liquid fuel production could be one of technologies for exploitation of agricultural products. The aim of experiments with sugar beet raw juice fermentation was to verify the possibility to return a part of distillerś slops back to the fermentation process and thereby to obtain stillage with higher content of dry solids. This would bring about energy savings during slops thickening and drying. Tests with recycling of different portions of stillage (20,25 and 30%) back to the fermentation stage were carried out. No significant increase in dry solids content in mash was found and therefore no energy savings during thickening can be expected. The only savings can by made in water consumption that is replaced by slops.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    224-234

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus