Sugar beet as raw material for bioethanol production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F01%3A00004141" target="_blank" >RIV/60461373:22330/01:00004141 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sugar beet as raw material for bioethanol production
Popis výsledku v původním jazyce
Řepa by mohla být využita pro výtobu kapalných paliv, konkrétně bioethanolu. Cílem fermentačních pokusů s řepnou surovou ěťávou bylo ověřit možnosti vracení části lihovarských výpalků zpět do fermentace, a tím získat výpalky s vyšším obsahem sušiny. To by přineslo úsporu energií při zahušťování výpalků a jejich sušení. Byly provedeny testy, při nichž se recyklovalo 20, 25 a 30% výpalů. Po pěti cyklech recyklace nebylo pozorováno žádné výrazné zvýšení obsahu sušiny a tak nelze přepokládat, že by došlo knějakým výraznějším úsporám energie během sušení. Jediné úspory je možné očekávat ve spotřebě technologické vody, která je zčásti výpalky nahrazena.
Název v anglickém jazyce
Sugar beet as raw material for bioethanol production
Popis výsledku anglicky
Utilization of beet for liquid fuel production could be one of technologies for exploitation of agricultural products. The aim of experiments with sugar beet raw juice fermentation was to verify the possibility to return a part of distillerś slops back to the fermentation process and thereby to obtain stillage with higher content of dry solids. This would bring about energy savings during slops thickening and drying. Tests with recycling of different portions of stillage (20,25 and 30%) back to the fermentation stage were carried out. No significant increase in dry solids content in mash was found and therefore no energy savings during thickening can be expected. The only savings can by made in water consumption that is replaced by slops.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
224-234
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—