Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interesterifikace a esterifikace triacylglycerolů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008393" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008393 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Interesterifikace a esterifikace triacylglycerolů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při reakci směsi mastných kyselin a triacylglycerolů s monofunkčním alkoholem - methanolem za podmínek kyselé katalýzy probíhají vedle sebe dva procesy: esterifikace volných mastných kyselin a interesterifikace triacylglycerolů ne methylestery mastných kyselin za současného uvolňování reakční vody a glycerolu. Byl sledován průběh obou reakcí a jejich rychlost v koncentračním rozmezí volných mastných kyselin v substrátu 0 až 100 % hm. s krokem 20 %. Obě reakce probíhají rozdílnou rychlostí. Za podmínek kyselé katalýzy je rychlejší esterifikace. Pro přiblížení obou rychlostí obou pochodů je nutné zvýšit teplotu nad 100 °C. Protože aktivita vody v reakční směsi je snižována destilací, je stupeň konverze mastných kyselin na methylestery ovlivňován především koncentrací glycerolu.

  • Název v anglickém jazyce

    Interesterification and esterification of triglycerides

  • Popis výsledku anglicky

    During the fatty acids reaction with methanol under the acid catalyzation, two products take place together: free fatty acids esterification and TAG interesterification during the emerging of FA methylesters and H2O and glycerols. The process both reaction and their rate was determined in the concentration range of FFA in mater 0 - 100%(w/w). Under the condition of acid catalyzation the esterification is faster. The higher temperature (over 100°C) the faster both reactions are. The water activity in thereaction mixture is decreased by distillation and so conversion degree of fatty acids is influenced by glycerol concentration.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - 41. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    80-86238-32-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    151-157

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Trenčianské Teplice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku