Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008400" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008400 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kromě vlastností cukerných šťáv po filtraci je důležité, vzhledem ke zpracovávaným objemům, sledovat rychlost (kinetiku) procesu. Kinetika procesu se vyjadřuje objemovým tokem permeátu vztaženým na plochu membrány (m3.h-1.m-2) a je ovlivňována jednak vlastnostmi membrány, tj. střední velikostí pórů, hustotou pórů (porozitou), teplotou a tlakem, a jednak fyzikálně-chemickými vlastnostmi filtrovaného média a v neposlední řadě i interakcemi filtrovaného média s membránou. Největším problémem při tlakovýchMSP je pokles toku permeátu v čase. Je způsoben koncentrační polarizací a hlavně zanášením pórů v membráně, tzv. fouling efektem. Pro jeho popis byla vytvořena celá řada matematických modelů výkonu a ověřuje se řada metod pro snížení tvorby polarizační vrstvy, ať už úpravou podmínek při filtraci (teplota, tlak), nebo promýváním membrány zpětným tokem permeátu

  • Název v anglickém jazyce

    Application of membrane separation techniques in technology of saccharides

  • Popis výsledku anglicky

    Application of membrane separation techniques in technology of saccharides It is important to controle the kinetics of the reactions in the process. There are three main factors, that have effect on kinetics of processes: the membrane parameters like main diameter of the pores, the density of the pores, temperature and pressure and the physical- chemical characteristics of filtrated media and not least interaction between the filtrated medium and the membrane. The main probleme is the fall of the flow of the permeat in time. This fouling effect is caused by filling of the pores in the membrane. There is many mathematical models for the description of the fouling effect.

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • Místo vydání

    Praha

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Verze

    80-902671-6-5

  • Identifikační číslo nosiče

    ISSN:80-902671-6-5