Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008400" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008400 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti uplatnění membránových separačních procesů v technologii sacharidů - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Kromě vlastností cukerných šťáv po filtraci je důležité, vzhledem ke zpracovávaným objemům, sledovat rychlost (kinetiku) procesu. Kinetika procesu se vyjadřuje objemovým tokem permeátu vztaženým na plochu membrány (m3.h-1.m-2) a je ovlivňována jednak vlastnostmi membrány, tj. střední velikostí pórů, hustotou pórů (porozitou), teplotou a tlakem, a jednak fyzikálně-chemickými vlastnostmi filtrovaného média a v neposlední řadě i interakcemi filtrovaného média s membránou. Největším problémem při tlakovýchMSP je pokles toku permeátu v čase. Je způsoben koncentrační polarizací a hlavně zanášením pórů v membráně, tzv. fouling efektem. Pro jeho popis byla vytvořena celá řada matematických modelů výkonu a ověřuje se řada metod pro snížení tvorby polarizační vrstvy, ať už úpravou podmínek při filtraci (teplota, tlak), nebo promýváním membrány zpětným tokem permeátu
Název v anglickém jazyce
Application of membrane separation techniques in technology of saccharides
Popis výsledku anglicky
Application of membrane separation techniques in technology of saccharides It is important to controle the kinetics of the reactions in the process. There are three main factors, that have effect on kinetics of processes: the membrane parameters like main diameter of the pores, the density of the pores, temperature and pressure and the physical- chemical characteristics of filtrated media and not least interaction between the filtrated medium and the membrane. The main probleme is the fall of the flow of the permeat in time. This fouling effect is caused by filling of the pores in the membrane. There is many mathematical models for the description of the fouling effect.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
80-902671-6-5
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Verze
80-902671-6-5
Identifikační číslo nosiče
ISSN:80-902671-6-5