Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení resveratrolu ve víně kapilární elektroforézou a porovnání s HPLC metodou - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008450" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008450 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení resveratrolu ve víně kapilární elektroforézou a porovnání s HPLC metodou - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době je ve světě zvýšený zájem o resveratrol, jemuž se přisuzuje řada pozitivních účinků pro zdraví populace. Chemicky jde o polyfenolickou látku (3,5,4'- trihydroxystilbene) vyskytující se jako cis- a trans- isomer, přičemž trans-isomer v přirozených vzorcích převládá. Resveratrolu se mimo jiné přisuzuje schopnost snižování rizika vzniku kardiovaskulárních nemocí při rozumné konzumaci červeného vína (tzv. francouzský paradox). Hladiny této látky se v červených vínech pohybují v jednotkách mg/l. Stanovení resveratrolu ve víně se běžně provádí metodou HPLC s elektrochemickou nebo UV detekcí. V této práci je popsána nově vyvinutá elektroforetická metoda stanovení cis- a trans-resveratrolu ve víně založená na on-line spojení kapilární isotachoforesy a kapilární zónové elektroforesy s UV detekcí. V příspěvku jsou prezentovány vybrané charakteristiky elektroforetické metody (přesnost, opakovatelnost, mez detekce a stanovitelnosti). Vyvinutá metoda byla ověřena na řadě reálných vz

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of resveratrol by capillary electrophoresis and comparison with HPLC

  • Popis výsledku anglicky

    A new capillary electrophoresis method for the determination of resveratrol in wine is described. The basic characteristics of the newly developed method were evaluated and method were compared with HPLC. Obtained results were discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    365-368

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku