Biologická a chemická variabilita maky a jakonu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008863 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15110/03:00000615 RIV/60109807:_____/03:8P012122 RIV/61989592:15110/03:00006940
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologická a chemická variabilita maky a jakonu
Popis výsledku v původním jazyce
U souboru 15 genotypů maky a 25 genotypů jakonu pěstovaných v polních podmínkách byla sledována variabilita nadzemních a podzemních částí, výnosové parametry, obsahové látky a polymorfismus isoenzymů. U maky byly ověřovány rovněž možnosti pěstování in vitro. Pouze esterasa vykázala určitý polymorfismus, na jehož základě byly genotypy maky rozděleny do dvou skupin a jakonu do šesti. Zjištěný polymorfismus neodpovídá velké morfologické variabilitě ani celkovému obsahu fenolů. Sušení jakonu je vhodnou metodou konzervace. Jakon lze na rozdíl od maky úspěšně pěstovat v našich podmínkách.
Název v anglickém jazyce
Biological and Chemical Variability of Maca and Yacon
Popis výsledku anglicky
A set of 15 maca and 25 yacon genotypes cultivated under field conditions were assessed as to relationships between morphotypes of underground organs, yield parameters, and polymorphism of isozymes. In vitro cultivation and the content of some chemical compounds were also studied. Underground organs of both crops showed a wide variety strongly dependent on environmental factors. Drying of yacon chips was found to be a good method of preservation. Of 17 analysed enzymatic systems, only esterases showed some degree of polymorphism in both crops, dividing genotypes of maca into two and yacon into six groups. Polymorphism of esterases does not correspond with morphological characters of underground organs of both crops or with total phenolic contents in different genotypes of yacon leaves. The results showed that yacon can be successfully cultivated in Europe in contrast to maca
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
2003
Číslo periodika v rámci svazku
97
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
548-556
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—