Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologická a chemická variabilita maky a jakonu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008863" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008863 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15110/03:00000615 RIV/60109807:_____/03:8P012122 RIV/61989592:15110/03:00006940

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Biologická a chemická variabilita maky a jakonu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U souboru 15 genotypů maky a 25 genotypů jakonu pěstovaných v polních podmínkách byla sledována variabilita nadzemních a podzemních částí, výnosové parametry, obsahové látky a polymorfismus isoenzymů. U maky byly ověřovány rovněž možnosti pěstování in vitro. Pouze esterasa vykázala určitý polymorfismus, na jehož základě byly genotypy maky rozděleny do dvou skupin a jakonu do šesti. Zjištěný polymorfismus neodpovídá velké morfologické variabilitě ani celkovému obsahu fenolů. Sušení jakonu je vhodnou metodou konzervace. Jakon lze na rozdíl od maky úspěšně pěstovat v našich podmínkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Biological and Chemical Variability of Maca and Yacon

  • Popis výsledku anglicky

    A set of 15 maca and 25 yacon genotypes cultivated under field conditions were assessed as to relationships between morphotypes of underground organs, yield parameters, and polymorphism of isozymes. In vitro cultivation and the content of some chemical compounds were also studied. Underground organs of both crops showed a wide variety strongly dependent on environmental factors. Drying of yacon chips was found to be a good method of preservation. Of 17 analysed enzymatic systems, only esterases showed some degree of polymorphism in both crops, dividing genotypes of maca into two and yacon into six groups. Polymorphism of esterases does not correspond with morphological characters of underground organs of both crops or with total phenolic contents in different genotypes of yacon leaves. The results showed that yacon can be successfully cultivated in Europe in contrast to maca

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2003

  • Číslo periodika v rámci svazku

    97

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    548-556

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus