Výskyt biofilmu ve výrobě vaječných hmot
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012931" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012931 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt biofilmu ve výrobě vaječných hmot
Popis výsledku v původním jazyce
Attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compounds than free-living cells and cause serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. Biofilms of Gram-negative bacteria Pseudomonas spp. were grown on polyethylene, polystyrene and stainless steel surfaces for 5 and 14 days in nutrient medium. These biofilms were treated with commercial disinfectant based on hypochlorites. The effect of the disinfectant on the bacterial cells was investigated using conventional cultivation on selective medium. The results showed that disinfectants concentration used in food processing is not effective on bacterial cells in biofilm.
Název v anglickém jazyce
Biofilm in liquid egg production
Popis výsledku anglicky
Attached microorganisms may be more resistant to sanitizing compounds than free-living cells and cause serious problem such as cross contamination and post-processing contamination. Biofilms of Gram-negative bacteria Pseudomonas spp. were grown on polyethylene, polystyrene and stainless steel surfaces for 5 and 14 days in nutrient medium. These biofilms were treated with commercial disinfectant based on hypochlorites. The effect of the disinfectant on the bacterial cells was investigated using conventional cultivation on selective medium. The results showed that disinfectants concentration used in food processing is not effective on bacterial cells in biofilm.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
6.konferencia Výživa - potraviny- legislativa
ISBN
80-227-2155-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
221-224
Název nakladatele
Vydavatelstvo STU
Místo vydání
Detva
Místo konání akce
Detva, SK
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—