Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013121" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013121 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS
Popis výsledku v původním jazyce
V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec
Název v anglickém jazyce
Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique
Popis výsledku anglicky
Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique; antibiotics; sulfonamides; chloramfenicol; foodstuffs; analytics; HPLC; MS
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
336-338
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—