Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013121" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013121 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza reziduí antibiotik v potravinách pomocí techniky LC-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V některých potravinových komoditách se mohou vyskytovat rezidua různých antibiotik, která jsou užívána při chovu hospodářských zvířat apod. K rizikovým látkám patří chloramfenikol, jehož používání je ve vyspělých zemích zakázáno s ohledem na možné poškození konzumentů, a proto nesmí být v potravinách detekován. Přesto není výjimkou jeho používání při chovu krevet na asijských farmách, a lze ho proto nalézt v importovaných výrobcích. Požadavky kladené na analytický postup z hlediska evropské legislativyindikují používání metod, které dosahují meze detekce na hladině desetin #g/kg a navíc poskytují možnost konfirmace nálezů - většinou pomocí hmotnostní spektrometrie. Další skupinou látek jsou sulfonamidy, jejichž rezidua se mohou vedle masných výrobkůvyskytovat např. ve včelích produktech. Hodnota maximálního reziduálního limitu je v tomto případě vyšší (100 #g/kg). Z tohoto důvodu lze pro rutinní kontrolu využít i konvenční techniky jako je HPLC-UV nebo HPLC-FLD, nicméně aplikace tec

  • Název v anglickém jazyce

    Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique

  • Popis výsledku anglicky

    Antibiotic residue analysis in food by LC-MS technique; antibiotics; sulfonamides; chloramfenicol; foodstuffs; analytics; HPLC; MS

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXV. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    336-338

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku