Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013136" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013136 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita ekologicky a konvenčně pěstovaných brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plocha ekologicky obhospodařované půdy je v současné době neustále rozšiřována. Ekologický způsob produkce s sebou přináší také nový pohled na kvalitu plodin. Jakost produktů pocházejících z ekologického zemědělství je chápána jako výsledek kvality celého zemědělského systému, zvýšená pozornost je věnována souvislostem mezi vyprodukovanými potravinami a jejich nutriční, hygienicko-toxikologickou, sensorickou i technologickou jakostí. Cílem realizovaných studií je posouzení kvality brambor z alternativních zemědělských systémů. Byly sledovány rozdíly ve vybraných ukazatelích kvality této plodiny. Podrobně byl sledován zejména obsah majoritních glykoalkaloidů solaninového komplexu (přirozeně toxické složky brambor), kyseliny chlorogenové (podílející se na barevných změnách bramborových produktů, vstupující do reakcí enzymového hnědnutí) a nově také volných aminokyselin, zvláště asparaginu (prekurzor akrylamidu).Ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou byl založen víceletý pokus (od roku 20

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of organic and conventional grown potatoes

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of organic and conventional grown potatoes; organic farming, quality of crops, potatoes, glycoalkaloides

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XXXV. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    207-300

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku