Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti vzniku kontaminantů interakcí aromatických složek s chlorovou vodou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016091" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti vzniku kontaminantů interakcí aromatických složek s chlorovou vodou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na modelovém systému byly studovány interakce aromatických složek benzaldehydu a 3-fenyl-1-propanolu s vodným roztokem chlornanu sodného. Metodou GC-MS byly v modelu s benzaldehydem detegovány chlorované deriváty benzaldehydu a trichlorfenol. V modelu s3-fenyl-1-propanolem byly nalezeny chlorované deriváty alkylbenzenů. Chlorované deriváty byly nalezeny i v modelovém systému pouze ve stopových množstvích.

  • Název v anglickém jazyce

    Contaminants formation in model system with chlorinated water and aromatic components

  • Popis výsledku anglicky

    Chlorination of model systems with aroma compounds was studied. Two mixtures were investigated, one with benzaldehyde, the other with 3-phenyl-1-propanol. Model systems were prepared by mixing sodium hypochlorite water solution with these aroma compounds. Reaction mixtures were analyzed by solid phase micro extraction (SPME) and analyzed by GC-MS. Changes of concentrations of volatile flavor components were observed. Oxidation was found to be the main chemical reaction. Chlorination process was also involved. In model mixture with benzaldehyde, chloro- derivatives such as chlorobenzaldehyde or trichlorophenol were identified. In model mixture with 3-phenyl-1-propanol, chloro- derivatives of methylbenzene, vinylbenzene and ethylbenzene were detected. These chlorinated derivatives were all detected at trace levels. A real risk of contamination of natural or flavored drinks by these components is discussed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2005. Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2005

  • ISBN

    80-86238-48-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    178-183

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku