Možnosti vzniku kontaminantů interakcí aromatických složek s chlorovou vodou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016091" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti vzniku kontaminantů interakcí aromatických složek s chlorovou vodou
Popis výsledku v původním jazyce
Na modelovém systému byly studovány interakce aromatických složek benzaldehydu a 3-fenyl-1-propanolu s vodným roztokem chlornanu sodného. Metodou GC-MS byly v modelu s benzaldehydem detegovány chlorované deriváty benzaldehydu a trichlorfenol. V modelu s3-fenyl-1-propanolem byly nalezeny chlorované deriváty alkylbenzenů. Chlorované deriváty byly nalezeny i v modelovém systému pouze ve stopových množstvích.
Název v anglickém jazyce
Contaminants formation in model system with chlorinated water and aromatic components
Popis výsledku anglicky
Chlorination of model systems with aroma compounds was studied. Two mixtures were investigated, one with benzaldehyde, the other with 3-phenyl-1-propanol. Model systems were prepared by mixing sodium hypochlorite water solution with these aroma compounds. Reaction mixtures were analyzed by solid phase micro extraction (SPME) and analyzed by GC-MS. Changes of concentrations of volatile flavor components were observed. Oxidation was found to be the main chemical reaction. Chlorination process was also involved. In model mixture with benzaldehyde, chloro- derivatives such as chlorobenzaldehyde or trichlorophenol were identified. In model mixture with 3-phenyl-1-propanol, chloro- derivatives of methylbenzene, vinylbenzene and ethylbenzene were detected. These chlorinated derivatives were all detected at trace levels. A real risk of contamination of natural or flavored drinks by these components is discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2005. Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2005
ISBN
80-86238-48-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
178-183
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—