Extrakce 4(5)-methylimidazolu (4-MeI) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4)-tetrahydroxybutylimidazolu (THI) z kávy pomocí kapaliny v nadkritickém stavu a stanovení pomocí tandemu HPLC/ESI-MS.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017737" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017737 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Supercritical fluid extraction (SFE) of 4(5)-methylimidazole (4-MeI) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4)-tetrahydroxybutyl-imidazole (THI) from ground-coffee with high-performance liquid chromatographic-electrospray mass spectrometric quantification (HPLC/ES
Popis výsledku v původním jazyce
Two polar analytes, 4(5)-methylimidazole (4-MeI) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4)-tetrahydroxybutyl-imidazole (THI), were extracted with supercritical carbon dioxide modified with aqueous methanol. The method was applied to a roasted coffee powder with good recovery rates. The analytes were determined using isocratic liquid chromatography-mass spectrometry (LC/MS) on an Atlantis HILIC Silica column with 80% methanol and ammonium formate as the mobile phase. The limit of quantification was around 1.5 pg for 4-MeI and 2.0 pg for THI. Several samples of Arabica coffee from various locations and commercially available 'off-the-shelf' coffee products (Arabica/Robusta mixtures) were analysed to test the method.
Název v anglickém jazyce
Supercritical fluid extraction (SFE) of 4(5)-methylimidazole (4-MeI) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4)-tetrahydroxybutyl-imidazole (THI) from ground-coffee with high-performance liquid chromatographic-electrospray mass spectrometric quantification (HPLC/ES
Popis výsledku anglicky
Two polar analytes, 4(5)-methylimidazole (4-MeI) and 2-acetyl-4(5)-(1,2,3,4)-tetrahydroxybutyl-imidazole (THI), were extracted with supercritical carbon dioxide modified with aqueous methanol. The method was applied to a roasted coffee powder with good recovery rates. The analytes were determined using isocratic liquid chromatography-mass spectrometry (LC/MS) on an Atlantis HILIC Silica column with 80% methanol and ammonium formate as the mobile phase. The limit of quantification was around 1.5 pg for 4-MeI and 2.0 pg for THI. Several samples of Arabica coffee from various locations and commercially available 'off-the-shelf' coffee products (Arabica/Robusta mixtures) were analysed to test the method.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Additives and Contaminants
ISSN
0265-203X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
963-973
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—