Vliv hydrataci potravinových doplňků na rozlišení FT-IR spekter
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017799" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017799 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of hydration of food additive polysaccharides on FT-IR spectra distinction
Popis výsledku v původním jazyce
Using the Fourier-transform infrared (FT-IR) spectra in the 1200-800 cm−1 region and chemometrics, food additive polysaccharides such as pectin, starch, galactan and carrageenan can be distinguished. However, this vibrational spectroscopy techniqueis sensitive to the changes in conformation and to the constraints imposed by the hydrogen bonding with water, which could result in the destruction of all spectra qualities. In order to see if the water absorbed by carbohydrates can prevent the information necessary for their distinction in the 1200-800 cm−1 region, six monosaccharides, three disaccharides, four carrageenans, four pectic polysaccharides, three galactans, two glucans and one commercial mixture of carrageenan-pectin were submittedto a 96% relative humidity environment and were also dissolved in saturated water solutions, and their spectra were compared with those obtained from the dry samples. The application of a principal component analysis (PCA) to the FT-IR s
Název v anglickém jazyce
Influence of hydration of food additive polysaccharides on FT-IR spectra distinction
Popis výsledku anglicky
Using the Fourier-transform infrared (FT-IR) spectra in the 1200-800 cm−1 region and chemometrics, food additive polysaccharides such as pectin, starch, galactan and carrageenan can be distinguished. However, this vibrational spectroscopy techniqueis sensitive to the changes in conformation and to the constraints imposed by the hydrogen bonding with water, which could result in the destruction of all spectra qualities. In order to see if the water absorbed by carbohydrates can prevent the information necessary for their distinction in the 1200-800 cm−1 region, six monosaccharides, three disaccharides, four carrageenans, four pectic polysaccharides, three galactans, two glucans and one commercial mixture of carrageenan-pectin were submittedto a 96% relative humidity environment and were also dissolved in saturated water solutions, and their spectra were compared with those obtained from the dry samples. The application of a principal component analysis (PCA) to the FT-IR s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
355-359
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—