Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv hydrataci potravinových doplňků na rozlišení FT-IR spekter

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017799" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017799 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of hydration of food additive polysaccharides on FT-IR spectra distinction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Using the Fourier-transform infrared (FT-IR) spectra in the 1200-800 cm&#8722;1 region and chemometrics, food additive polysaccharides such as pectin, starch, galactan and carrageenan can be distinguished. However, this vibrational spectroscopy techniqueis sensitive to the changes in conformation and to the constraints imposed by the hydrogen bonding with water, which could result in the destruction of all spectra qualities. In order to see if the water absorbed by carbohydrates can prevent the information necessary for their distinction in the 1200-800 cm&#8722;1 region, six monosaccharides, three disaccharides, four carrageenans, four pectic polysaccharides, three galactans, two glucans and one commercial mixture of carrageenan-pectin were submittedto a 96% relative humidity environment and were also dissolved in saturated water solutions, and their spectra were compared with those obtained from the dry samples. The application of a principal component analysis (PCA) to the FT-IR s

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of hydration of food additive polysaccharides on FT-IR spectra distinction

  • Popis výsledku anglicky

    Using the Fourier-transform infrared (FT-IR) spectra in the 1200-800 cm&#8722;1 region and chemometrics, food additive polysaccharides such as pectin, starch, galactan and carrageenan can be distinguished. However, this vibrational spectroscopy techniqueis sensitive to the changes in conformation and to the constraints imposed by the hydrogen bonding with water, which could result in the destruction of all spectra qualities. In order to see if the water absorbed by carbohydrates can prevent the information necessary for their distinction in the 1200-800 cm&#8722;1 region, six monosaccharides, three disaccharides, four carrageenans, four pectic polysaccharides, three galactans, two glucans and one commercial mixture of carrageenan-pectin were submittedto a 96% relative humidity environment and were also dissolved in saturated water solutions, and their spectra were compared with those obtained from the dry samples. The application of a principal component analysis (PCA) to the FT-IR s

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    355-359

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus