Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017887 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bromované retardátory hoření (BFR) představují rozmanitou skupinu organických sloučenin, které ve své struktuře obsahují jednu a více molekul bromu. Použití jednotlivých retardátorů hoření závisí na typu polymeru, použití produktu a jeho životnosti. Nejčastěji používanými BFR jsou různé polybromované difenylethery (PBDE), tetrabrombisfenol A (TBBPA) a hexabromcyklododekan (HBCD). PBDE a HBCD jsou používány jako aditivní retardátory hoření a jsou tedy náchylné k uvolňování z materiálu do životního prostředí a není tudíž překvapující, že jsou zastoupeny i ve tkáních živočichů včetně člověka. Stejně jako hladiny PCB, tak i nálezy BFR v tělech živých organismů, narůstají s každým stupněm potravního řetězce. K tomuto nárůstu přítomných kontaminantů docházív důsledku jejich absorbce organismem a akumulace v tukové tkáni. Ryby představují významný bioindikátor zátěže životního prostředí bromovanými retardátory hoření. Tyto kontaminanty se z odpadních vod dostávají zejména do vodního ekosysté

  • Název v anglickém jazyce

    Fish - potential dietary source of BFRs

  • Popis výsledku anglicky

    Fish - potential dietary source of BFRs

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    225-228

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku