Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ryby jako potencionální dietární zdroj bromovaných retardátorů hoření (BFR)
Popis výsledku v původním jazyce
Bromované retardátory hoření (BFR) představují rozmanitou skupinu organických sloučenin, které ve své struktuře obsahují jednu a více molekul bromu. Použití jednotlivých retardátorů hoření závisí na typu polymeru, použití produktu a jeho životnosti. Nejčastěji používanými BFR jsou různé polybromované difenylethery (PBDE), tetrabrombisfenol A (TBBPA) a hexabromcyklododekan (HBCD). PBDE a HBCD jsou používány jako aditivní retardátory hoření a jsou tedy náchylné k uvolňování z materiálu do životního prostředí a není tudíž překvapující, že jsou zastoupeny i ve tkáních živočichů včetně člověka. Stejně jako hladiny PCB, tak i nálezy BFR v tělech živých organismů, narůstají s každým stupněm potravního řetězce. K tomuto nárůstu přítomných kontaminantů docházív důsledku jejich absorbce organismem a akumulace v tukové tkáni. Ryby představují významný bioindikátor zátěže životního prostředí bromovanými retardátory hoření. Tyto kontaminanty se z odpadních vod dostávají zejména do vodního ekosysté
Název v anglickém jazyce
Fish - potential dietary source of BFRs
Popis výsledku anglicky
Fish - potential dietary source of BFRs
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
225-228
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—