Aplikace techniky mikroextrakce na tuhou fázi v kombinaci s orthogonální dvoudimenzionální plynovou chromatografiív analýze reziduí pesticidů v čaji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017927" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017927 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace techniky mikroextrakce na tuhou fázi v kombinaci s orthogonální dvoudimenzionální plynovou chromatografiív analýze reziduí pesticidů v čaji
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá využitím techniky SPME pro stanovení analytů a pesticidů v biotických vzorcích čaje. Stanovení analytů v biotických matricích obecně představuje složitý postup od izolace, čištění přes zakoncentrování až k účinné separaci analytu. Největším úskalím bývá separace analytu od dalších látek přítomných ve vzorku. Nejčastěji se používají různé extrakční postupy, které však bývají velice náročné co se týče provedení i času. Metoda mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) představuje komplexní variantu řešení výše zmíněných problémů a nabízí řadu výhod při zpracování vzorku (méně manipulací se vzorkem, eliminace používání organických rozpouštědel, možnost opakovaného použití vláken). Její aplikace v kombinaci s orthogonální dvojdimenziální plynovou chromatografií a analýzou hmotnostním spektrometrem "time-of-fligt" (GC x GC/TOF-MS) při analýze vybraných pesticidů v čaji je cílovou oblastí této práce.
Název v anglickém jazyce
Novell analytical approaches in determination of food contaminants.
Popis výsledku anglicky
Food analysis and control is important for the evaluation of the nutritional value and quality of fresh and processed products, and for monitoring of food additives and other toxic contaminants. Conventional sample preparation, such as liquid extraction,concentration and/or purification of primar extract and isolation of analytes, greatly influences the reliable and accurate analysis of food, its speed and cost. Solid-phase microextraction (SPME) is a sample preparation technique using a fused-silica fiber that is coated on the outside with an appropriate stationary phase. In this study analytical procedure was developed using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) for the determination of approximatly 50 different pesticides in fruit tea samples. The developed procedures involving fiber selection, temperature effect, absorption time and the addition of water into matrix were optimized. The analysis was performed using ortogonal two-dimensional gas chromatography coupled with
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník konference Analýza organických látek v životním prostředí, Komorní Lhotka,
ISBN
80-86380-36-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
29-41
Název nakladatele
2THETA
Místo vydání
Český Těšín
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—