Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aplikace techniky mikroextrakce na tuhou fázi v kombinaci s orthogonální dvoudimenzionální plynovou chromatografiív analýze reziduí pesticidů v čaji

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017927" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017927 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aplikace techniky mikroextrakce na tuhou fázi v kombinaci s orthogonální dvoudimenzionální plynovou chromatografiív analýze reziduí pesticidů v čaji

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývá využitím techniky SPME pro stanovení analytů a pesticidů v biotických vzorcích čaje. Stanovení analytů v biotických matricích obecně představuje složitý postup od izolace, čištění přes zakoncentrování až k účinné separaci analytu. Největším úskalím bývá separace analytu od dalších látek přítomných ve vzorku. Nejčastěji se používají různé extrakční postupy, které však bývají velice náročné co se týče provedení i času. Metoda mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) představuje komplexní variantu řešení výše zmíněných problémů a nabízí řadu výhod při zpracování vzorku (méně manipulací se vzorkem, eliminace používání organických rozpouštědel, možnost opakovaného použití vláken). Její aplikace v kombinaci s orthogonální dvojdimenziální plynovou chromatografií a analýzou hmotnostním spektrometrem "time-of-fligt" (GC x GC/TOF-MS) při analýze vybraných pesticidů v čaji je cílovou oblastí této práce.

  • Název v anglickém jazyce

    Novell analytical approaches in determination of food contaminants.

  • Popis výsledku anglicky

    Food analysis and control is important for the evaluation of the nutritional value and quality of fresh and processed products, and for monitoring of food additives and other toxic contaminants. Conventional sample preparation, such as liquid extraction,concentration and/or purification of primar extract and isolation of analytes, greatly influences the reliable and accurate analysis of food, its speed and cost. Solid-phase microextraction (SPME) is a sample preparation technique using a fused-silica fiber that is coated on the outside with an appropriate stationary phase. In this study analytical procedure was developed using headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) for the determination of approximatly 50 different pesticides in fruit tea samples. The developed procedures involving fiber selection, temperature effect, absorption time and the addition of water into matrix were optimized. The analysis was performed using ortogonal two-dimensional gas chromatography coupled with

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník konference Analýza organických látek v životním prostředí, Komorní Lhotka,

  • ISBN

    80-86380-36-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    29-41

  • Název nakladatele

    2THETA

  • Místo vydání

    Český Těšín

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku