Sorpce cholatu sodného na N-oktadecylpektinamidu ve srovnaní s cholestyraminem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018356" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sodium cholate sorption on N-octadecylpectinamide in comparison with cholestyramine.
Popis výsledku v původním jazyce
N-Octadecylpectinamide is hydrophobically modified HM citrus pectin. Previously, it had been prepd. by heterogeneous amino-de-alkoxylation of initial pectin with n-octadecylamine in dimethylsulfoxide and characterized as potential hydrophobic sorbent andcholesterol lowering agent. The sorption properties of N-octadecylpectinamide were analyzed in comparison with cholestyramine, an effective bile acid sequestrant. Sorption expts. were carried out using sodium cholate as a model bile acid. Cholate concn.was estd. by enzymic spectroscopic method. Sorption kinetics curves and sorption isotherms of both sorbents were constructed and analyzed.
Název v anglickém jazyce
Sodium cholate sorption on N-octadecylpectinamide in comparison with cholestyramine.
Popis výsledku anglicky
N-Octadecylpectinamide is hydrophobically modified HM citrus pectin. Previously, it had been prepd. by heterogeneous amino-de-alkoxylation of initial pectin with n-octadecylamine in dimethylsulfoxide and characterized as potential hydrophobic sorbent andcholesterol lowering agent. The sorption properties of N-octadecylpectinamide were analyzed in comparison with cholestyramine, an effective bile acid sequestrant. Sorption expts. were carried out using sodium cholate as a model bile acid. Cholate concn.was estd. by enzymic spectroscopic method. Sorption kinetics curves and sorption isotherms of both sorbents were constructed and analyzed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
32-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—