Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fázové přechody v kandytech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019038" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019038 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fázové přechody v kandytech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kandyty jsou nečokoládové cukrovinky, které obsahují cukry nebo jejich deriváty v amorfním stavu, barviva, ochucující látky a vodu. Fázové přechody jsou změny, které se významně projeví ve fyzikálních a senzorických vlastnostech kandytů. Jestliže se zvýší obsah vlhkosti kandytů v důsledku jejich nízké aktivity vody a vyšší relativní vlhkosti vzduchu, dojde k rozpouštění cukrů a následně pak k jejich krystalizaci. Tím dochází ke vzniku nežádoucí krystalické fáze a snížení teploty skleného přechodu. Takový výrobek znamená finanční ztrátu pro výrobce i prodejce, totiž zvýšení obsahu vody v kandytech může způsobit jak chyba v technologii, tak špatné skladování. Pomocí polarizační mikroskopie a rentgenové difrakce byla potvrzena přítomnost krystalů v senzoricky nevyhovujících kandytech vyrobených z palatinitu. Pomocí diferenční skanovací kalorimetrie byla stanovena teplota fázového přechodu a obsah nežádoucích krystalů v kvalitním a senzoricky poškozeném výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Phase transitions in candies

  • Popis výsledku anglicky

    Phase transitions in candies

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    ChemZi

  • ISBN

  • ISSN

    1336-7242

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    155-156

  • Název nakladatele

    Slovenská chemická společnost

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku