Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Image analysis jako nástroj ke snížení spotřeby vápna v cukrovarech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019117" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019117 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/08:00019117

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.

  • Název v anglickém jazyce

    Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories

  • Popis výsledku anglicky

    A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CITS Proceedings 2007

  • ISBN

    3-87040-120-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    135-144

  • Název nakladatele

    Verlag Dr. A. Bartens

  • Místo vydání

    Berlín

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku