Image analysis jako nástroj ke snížení spotřeby vápna v cukrovarech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019117" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/08:00019117
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories
Popis výsledku v původním jazyce
A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.
Název v anglickém jazyce
Image analysis as a control tool for the reduction of lime consumption in sugar factories
Popis výsledku anglicky
A suspension with sufficiently large particles of carbonation precipitate can significantly reduce the consumption of lime in sugar factories, thereby producing various positive ecological effects (including reductions in both the mining of limestone andthe production of carbonation lime), as well as economic benefits. Our research was focused on testing the size distribution of precipitate in various suspensions in juice purification. We chose an image analysis method, combined with microscopic observation, for the determination of particle parameters. After calibration the area of each scanned particle was measured, and its equivalent diameter calculated. From this data, particle size distribution was computed, from which we were able to evaluate precipitate damage. We recommend the use of this method to prevent particle damage, and thereby reduce lime addition in sugar technology.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CITS Proceedings 2007
ISBN
3-87040-120-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
135-144
Název nakladatele
Verlag Dr. A. Bartens
Místo vydání
Berlín
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—