Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019991 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin
Popis výsledku v původním jazyce
V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.
Název v anglickém jazyce
Purification of ethanol using for beverage production
Popis výsledku anglicky
Different approaches of ethanol purification used by producers of ethanol and alcoholic beverages were mentioned in the lecture. This mean mainly removal of fermentative by-products from ethanol. These substances are particularly undesirable from the sensorial point of view. The most frequently used methods are adsorptive techniques, predominantly adsorption on active charcoal. There is a number of options how to increase efficiency of a process. Furthermore it is possible to use the other adsorptive materials, techniques based on the contact of ethanol with gas, an addition of several agents or exchanger resins. These applications are applied mainly in the case of a production of high quality vodka production.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2A-2TP1%2F124" target="_blank" >2A-2TP1/124: Výzkum a vývoj nových metod pro zlepšení kvalitativních parametrů lihu, použitelných při výrobě lihovin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu
ISBN
978-80-7080-687-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Plzeň
Datum konání akce
11. 6. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—