Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019991 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsoby zušlechťování lihu pro výrobu lihovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V přednášce byly zmíněny rozdílné přístupy výrobců lihu a alkoholických nápojů k zajištění požadované kvality lihu a jeho případnému zušlechťování. To se týká zejména odstraňování vedlejších kvasných produktů a doprovodných látek z lihu, které jsou nežádoucí především ze senzorického hlediska. Kromě několika násobné opakované rektifikace a rafinace lihu nejvíce rozšířeným způsobem, jak zlepšit vlastnosti lihu, je využití adsorpčních technik. Z nich je nejčastěji využívána adsorpce látek na aktivní uhlí.Existuje řada variant a možností zvýšení účinnosti tohoto procesu. Kromě toho lze pro zušlechtění lihu použít i jiných filtračně-adsorpčních materiálů, techniky založené na kontaktu lihu s plynem, přídavky různých činidel a také použitím iontoměničů. Tyto způsoby úpravy a zušlechťování lihu nacházejí uplatnění zejména při výrobě vysoce jakostních vodek.

  • Název v anglickém jazyce

    Purification of ethanol using for beverage production

  • Popis výsledku anglicky

    Different approaches of ethanol purification used by producers of ethanol and alcoholic beverages were mentioned in the lecture. This mean mainly removal of fermentative by-products from ethanol. These substances are particularly undesirable from the sensorial point of view. The most frequently used methods are adsorptive techniques, predominantly adsorption on active charcoal. There is a number of options how to increase efficiency of a process. Furthermore it is possible to use the other adsorptive materials, techniques based on the contact of ethanol with gas, an addition of several agents or exchanger resins. These applications are applied mainly in the case of a production of high quality vodka production.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2A-2TP1%2F124" target="_blank" >2A-2TP1/124: Výzkum a vývoj nových metod pro zlepšení kvalitativních parametrů lihu, použitelných při výrobě lihovin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XVIII. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu

  • ISBN

    978-80-7080-687-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Plzeň

  • Datum konání akce

    11. 6. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku