Vyhodnocení poškození DNA vyvolané reakcí kyslíku a inhibiční efekt hemových bílkoviny na toto poškození
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021070" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of DNA damage induced with reactive oxygen and inhibitory effect of hem protein on its damage
Popis výsledku v původním jazyce
Reactive oxygen species (ROS), e.g., hydrogen peroxide, are aerobic cellular by products, where excess oxidatively damages DNA, proteins and lipids. This is of particular concern regarding carcinogenesis. The Fenton reaction generates ROS. Several reports suggest haemoglobin-containing heme-iron, like other iron-rich substances, produce ROS in vitro due to this catalyst. As haemoglobin has been considered a villain, playing a negative role for human health in vitro, this potentially damaging effect on cellular DNA requires clarification in vivo. Here, we show that under the coexistence of haemoglobin derivatives and heme with hydrogen peroxide, DNA did not damage. This inhibition was confirmed in cell culture using a single cell gel electrophoresis assay, comet assay, proving haemoglobin has catalase activity. These results dispute prior findings that in vitro haemoglobin generates ROS, which damages DNA-inducing carcinogenesis. In fact, haemoglobin delays or inhibits carcinogenesis ca
Název v anglickém jazyce
Evaluation of DNA damage induced with reactive oxygen and inhibitory effect of hem protein on its damage
Popis výsledku anglicky
Reactive oxygen species (ROS), e.g., hydrogen peroxide, are aerobic cellular by products, where excess oxidatively damages DNA, proteins and lipids. This is of particular concern regarding carcinogenesis. The Fenton reaction generates ROS. Several reports suggest haemoglobin-containing heme-iron, like other iron-rich substances, produce ROS in vitro due to this catalyst. As haemoglobin has been considered a villain, playing a negative role for human health in vitro, this potentially damaging effect on cellular DNA requires clarification in vivo. Here, we show that under the coexistence of haemoglobin derivatives and heme with hydrogen peroxide, DNA did not damage. This inhibition was confirmed in cell culture using a single cell gel electrophoresis assay, comet assay, proving haemoglobin has catalase activity. These results dispute prior findings that in vitro haemoglobin generates ROS, which damages DNA-inducing carcinogenesis. In fact, haemoglobin delays or inhibits carcinogenesis ca
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Fleischwirtschaft International
ISSN
0179-2415
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—