Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023846" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023846 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních l
Název v anglickém jazyce
Metabolomic profiles (fingerprints) when assessing the authenticity and origin of raw materials and food products
Popis výsledku anglicky
The authenticity of foods is an important qualitative parameter. The present study deals with utilization of novel ionization technique, direct analysis in real time (DART), coupled to time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) for rapid assessment of animal fats authenticity (lard, beef tallow and fish oil). Employing minimal sample preparation (dilution in toluene or extraction with methanol?water mixture), profiles of triacylglycerols (TAGs) and some minor compounds were obtained by DART?TOFMS analysisof samples. To explore the potential of DART?TOFMS for detection of lard adulteration with beef tallow, also model admixtures of selected samples were prepared and examined. The internal structure of obtained data (mass spectral fingerprints) was inspected with the use of principal component analysis (PCA). In the next step, linear discriminant analysis (LDA) was employed for sample classification. The best results were observed when profiles of TAGs were used as input data for LDA (bot
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—