Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023846" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023846 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metabolomické profily (fingerprinty) při posuzování autenticity a původu potravinových surovin a produktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autenticita a původ potravin jsou významnými kvalitativními parametry, na něž je v poslední době kladen velký důraz. Kontrolní orgány a spotřebitelé požadují stále více informace o potravinách, které jsou distribuovány na trh. Vedle odhalovaní falšovánípotravin podvodnými výrobci za účelem ekonomického zisku (např. příměsí levnější složky) je u mnoha skupin potravin nutné kontrolovat také jejich geografický původ, který často rozhoduje o kvalitě a/nebo ceně produktu. Tato práce je zaměřena na využití nové ionizační techniky, přímé analýzy v reálném čase (direct analysis in real time, DART) ve spojení s hmotnostním detektorem s analyzátorem doby letu (time-of-flight mass spektrometry, TOFMS) pro posuzování autenticity a původu potravin na základě profilu nízkomolekulárních látek (metabolomickému profilu). Výhodou této techniky je minimální příprava vzorku (rozpuštění v toluenu nebo extrakce směsí methanol-voda) pro získání metabolomických profilů triacylglacerolů (TAG) nebo polárních l

  • Název v anglickém jazyce

    Metabolomic profiles (fingerprints) when assessing the authenticity and origin of raw materials and food products

  • Popis výsledku anglicky

    The authenticity of foods is an important qualitative parameter. The present study deals with utilization of novel ionization technique, direct analysis in real time (DART), coupled to time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) for rapid assessment of animal fats authenticity (lard, beef tallow and fish oil). Employing minimal sample preparation (dilution in toluene or extraction with methanol?water mixture), profiles of triacylglycerols (TAGs) and some minor compounds were obtained by DART?TOFMS analysisof samples. To explore the potential of DART?TOFMS for detection of lard adulteration with beef tallow, also model admixtures of selected samples were prepared and examined. The internal structure of obtained data (mass spectral fingerprints) was inspected with the use of principal component analysis (PCA). In the next step, linear discriminant analysis (LDA) was employed for sample classification. The best results were observed when profiles of TAGs were used as input data for LDA (bot

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku