Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analytické metody hodnocení účinnosti antioxidantů ve vybraných druzích koření

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024346" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024346 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analytické metody hodnocení účinnosti antioxidantů ve vybraných druzích koření

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledováním antioxidační aktivity vybraných druhů čerstvých vzorků koření čeledi Lamiaceae pomocí třech metod byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly mezi hodnotami obsahu celkových fenolů v závislosti na druhu koření. Porovnáním stejných rostlin pěstovaných ve skleníku a na poli byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly ve všech sledovaných hodnotách. Silná korelační závislost byla zjištěna mezi hodnotami celkové antioxidační aktivity stanovenými metodou DPPH a Schaalovým testem. Všechny posuzovanévzorky vykazovaly významnou inhibiční aktivitu u autoxidace sádla jako reálného tukového materiálu.

  • Název v anglickém jazyce

    Analytical methods for evaluation of effectiveness of antioxidants at various types of spices

  • Popis výsledku anglicky

    Monitoring of antioxidation activities of selected kinds fresh samples of spices family Lamiaceae by means of three methods show statistically evidential differences among value of total phenol content in the dependence into a kind of spice. Comparison same plants grown in greenhouse and on field show statistically conclusive differences in all monitored values. Strong correlation dependence has been found among value of total antioxidative activity determined by DPPH method and results of Schaal test.All evaluated samples show significant inhibitory activities at autoxidation of lard as real fatty material.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

    16

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus