Příjem antioxidantů v ČR a podíl jednotlivých potravin na tomto příjmu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024356" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024356 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příjem antioxidantů v ČR a podíl jednotlivých potravin na tomto příjmu
Popis výsledku v původním jazyce
Celkový denní příjem antioxidantů v České republice byl stanoven u mužů na 14,83 mmol a u žen na 13,54 mmol. Největší podíl na celkové antioxidační kapacitě stravy měla přitom káva (48,3 % u mužů a 60,5 % u žen) a vysoký podíl představovalo u mužů pivo (17 %, proti 2 % u žen). Z dalších potravin měly významný podíl na celkovém příjmu antioxidantů čaj (8,4 % u mužů a 10,3 % u žen), ovoce (4,1 % u mužů a 6,1 % u žen), zelenina (zahrnující i brambory; 6,9 % u mužů a 6,1 % u žen) a cereální výrobky (4,2 % umužů a 3,0 % u žen).
Název v anglickém jazyce
Intake of antioxidants in Czech Republic and participation of different food groups in this intake
Popis výsledku anglicky
The total daily intake of antioxidants in Czech Republic was estimated at 14,83 mmol for men and 13.54 mmol for women. Coffee was the most important source of antioxidants (48.3% of the total antioxidant intake for men and 60.5% for women) and beer was very important source of antioxidants for men (17%, in comparison 2% for women). Tea (8.4% for men and 10.3% for women), fruits (4.1% for men and 6.1% for women), vegetables (including potatoes; 6.9% for men and 6.1% for women) and cereal products (4.2% for men and 3.0% for women) were other important sources of antioxidants.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní konference Výživa a zdraví 2010, Primární prevence chorob
ISBN
978-80-904206-4-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí n. Labem
Místo vydání
Ústí n. Labem
Místo konání akce
Teplice
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—