Emolienty v kosmetických emulzích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892781" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892781 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Emolienty v kosmetických emulzích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejema IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze
Název v anglickém jazyce
Emollients in cosmetic emulsions
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was a preparation of model o/w emulsions with three kinds of emolients differing in their polarity - isopropylpalmitate, sunflower oil and vaseline oil to compare a physical stability of emulsion in dependancy on the emollient polarity and sensoric evaluation of made emulsions. The physical stability was evaluated both macroscopically and microscopically to monitor a changes in distribution of particle size during a storage of emulsions. From a macroscopic point of view all of prepared emulsions were stable for a whole time of this experiment. By the microscopic watching of emulsion stability it was found, that the emulsion with lipophilic vaseline oil was the most stable because of the smallest size of emulsion particles in normalrange from 0.1 to 10 mým. The more polar emulsions with sunflower oil and isopropylpalmitate showed an inhomogenity and microscopic nestability. Resulting in the sensoric evaluation the totally most pleasant emulsion was vaseline emulsio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přenášek Mezinárodní kosmetologická konference Frymburk 2011
ISBN
978-80-904679-0-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
125-129
Název nakladatele
Kosmetologická společnost České republiky
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Frymburk
Datum konání akce
3. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—