Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Emolienty v kosmetických emulzích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892781" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892781 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Emolienty v kosmetických emulzích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo připravit modelové typy emulzí o/v se třemi různě polárními emolienty - isopropylpalmitátem, slunečnicovým olejem a vazelínovým olejem za účelem porovnání jejich fyzikální stability v závislosti na polaritě emolientu a senzoricky je zhodnotit. Fyzikální stabilita vyrobených emulzí byla hodnocena makroskopicky i mikroskopicky pro sledování změn distribuce velikosti částic v průběhu skladování emulzí. Z makroskopického hlediska byly všechny emulze po celou dobu pozorování stabilní. Mikroskopickým sledováním stability bylo zjištěno, že emulze s lipofilním vazelínovým olejem byla nejstabilnější, protože kapénky tohoto emolientu měly nejmenší velikost pohybující se v obvyklém rozmezí 0,1 až 10 mým. Polárnější emulze se slunečnicovým olejema IPP vykazovaly nehomogenitu a mikroskopickou nestabilitu. Při senzorickém hodnocení se jako celkově nejpříjemnější jevila emulze s vazelínovým olejem, protože nejvíce zvláčnila pokožku a nezanechávala na ní tak mastný pocit jako emulze

  • Název v anglickém jazyce

    Emollients in cosmetic emulsions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was a preparation of model o/w emulsions with three kinds of emolients differing in their polarity - isopropylpalmitate, sunflower oil and vaseline oil to compare a physical stability of emulsion in dependancy on the emollient polarity and sensoric evaluation of made emulsions. The physical stability was evaluated both macroscopically and microscopically to monitor a changes in distribution of particle size during a storage of emulsions. From a macroscopic point of view all of prepared emulsions were stable for a whole time of this experiment. By the microscopic watching of emulsion stability it was found, that the emulsion with lipophilic vaseline oil was the most stable because of the smallest size of emulsion particles in normalrange from 0.1 to 10 mým. The more polar emulsions with sunflower oil and isopropylpalmitate showed an inhomogenity and microscopic nestability. Resulting in the sensoric evaluation the totally most pleasant emulsion was vaseline emulsio

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přenášek Mezinárodní kosmetologická konference Frymburk 2011

  • ISBN

    978-80-904679-0-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    125-129

  • Název nakladatele

    Kosmetologická společnost České republiky

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Frymburk

  • Datum konání akce

    3. 10. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku